Održano 21. Lužansko čijalo:  Dođi diko čijat ćemo perje…

Održano 21. Lužansko čijalo: Dođi diko čijat ćemo perje…

LUŽANI – Dođi diko čijat ćemo perje, pravit ćemo veliko veselje / Al´ je lipo na čijalu biti, a još lipše svog diku ljubiti…orilo se u subotnju večer iz društvenog doma u Lužanima (općina Oriovac), gdje  brojni, i mladi i stari dođoše na tradicionalnu 21. manifestaciju – Lužansko čijalo perja, što su ga organizirale vrijedne članice i članovi domaćeg KUD-a Graničar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Danijela Vinković

Prikazaše tako kroz pjesmu, folklor i maštovite skečeve drevni slavonski običaj čijanja perja, što su nekoć djevojke i snaše po šokačim selima u duge zimske noći,  običavale pjevajuć’ radit i od toga napravit pravo veselje, na koje bi i momci znali zavirit. „Obično su čijale perje kako bi od njega pravile jastuke, jorgane, perinu – kao miraz za djevojku koja se ima udati. A perje je bilo uglavnom od guske, nešto malo se znalo čupat i od pataka, ali najviše gusje perje. Nije to bio samo posao, bilo je to lijepo druženje, na kojemu bi se znalo okupit i po 30 cura i snaša i tako bi se u jednoj večeri moglo iščijat za cijeli jedan jastuk. Nažalost, danas po selima u Slavoniji nema više gusaka kao što je nekad bilo. A više nitko i ne želi jastuke od perja, svi su nešto postali alergični na perje, pa sad kupuju ove skupe dormeo jastuke. A mi smo svi uvijek spavali i još spavamo na jastucima od perja i perini i nikad nitko nije imao nikakvih tegoba“, ispričale su nam snaše iz Lužana.

Oživješe tako još jednom ove lijepe običaje, i prikazaše mladima od kojih očekuju da će tradiciju nastaviti. Pjesmom i spletovima folklora manifestaciju su obogatili i gosti: KUD Lisinski iz Našica, KUD Tamburica iz Vinkovaca, KUD Tomislav iz Sibinja i Ženska pjevačka skupina KUD-a Šokadija iz Šumeća.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Antun Pavetić

Predsjednica KUD-a Danijela Vinković istaknula je kako u Lužanima nastoje održati tradiciju ove manifestacije kojom žele od zaborava oteti drevni slavonski običaj čijanja perja. Načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić izrazio je zadovoljstvo radom KUD-a Graničar. „Ovo je jedna od tri najvažnije manifestacije u Općini Oriovac, uz smotru tamburaša u Slavonskom Kobašu i žetvene svečanosti u Oriovcu. Znači nam puno, jer tko će nam čuvati naše običaje i narodno blago, pjesmu, folklor pa evo i čijalo koje je praktički izumrlo, ako ne naši ‘kudovci’. I mediji imaju veliku ulogu u promociji svih manifestacija koje za cilj imaju očuvanje tradicije. Posebno mi je drago što je sve više mladih zainteresiranih za tradiciju naših predaka, i da su svi uživali u ovom lijepom programu, koji Općina Oriovac sustavno potpomaže“, rekao je načelnik Pavetić.

Ivica Vlašić

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

13 + 9 =