Predsjednica RH i  ruski šef diplomacije Lavrov našli rješenje onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu

Predsjednica RH i ruski šef diplomacije Lavrov našli rješenje onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu

MUENCHEN, Njemačka – Hrvatska i Rusija našle su rješenje za onečišćenje zraka iz ruske rafinerije u Bosanskom Brodu koje truje stanovnike Slavonskog Broda, objavila je u Münchenu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Hrvatska će rafineriji, u vlasništvu ruske tvrtke Zarubežnjeft, dati spoj na plin, a ruski vlasnici ubrzati modernizaciju toga naftnog postrojenja. Konkretni rokovi nisu dogovoreni..

Rekli su da su svjesni toga problema, da ga žele riješiti što prije i molili pomoć hrvatske vlade, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja se sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom sastala na marginama konferencije o sigurnosti u Münchenu. “Ministar Lavrov me uvjeravao da vlasnici rafinerije rade na tome da se unaprijede katalizatori i sve što se može kako bi se spriječilo onečišćenje zraka”, dodala je i najavila da će o tome sutra izvijestiti premijera Andreja Plenkovića.

Predsjednica je danas, završnog dana konferencije razgovarala s nekoliko američkih senatora i kongresnika o stanju sigurnosti na jugoistoku Europe i jačanju odnosa između Hrvatske i SAD-a. “Susrela sam se s američkim kongresmenima koji su ovdje, s njima sam razgovarala još i sinoć kao i s nizom drugih gostiju. Posebno sam sada detaljno razgovarala sa senatorima Johnom McCainom i Lindseyem Grahamom o stanju u području jugoistočne Europe, odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država i kako ih dalje unaprijediti, ali prije svega kako zadržati mir i stabilnost u našem susjedstvu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Hrvatska Predsjednica osvrnula se na održanu Konferenciju te izrazila zadovoljstvo postignutim. „Kao prvo, reakcije na moj govor o stanju na jugoistoku Europe su sjajne i to sam čula s jako puno strana. To znači da uspijevamo privlačiti pozornost na to kakvo je stanje na području jugoistoka Europe“, kazala je. Nadalje, istaknula je  kako se Hrvatska pozicionira kao aktivan čimbenik koji želi sudjelovati u rješavanju otvorenih pitanja, posebno u našem susjedstvu, „ali naravno i vrlo čvrsto u povezivanju dviju strana Atlantika, u našem transatlantskom partnerstvu“.

Predsjednica se osvrnula i na deset održanih bilateralnih sastanaka na kojima se razgovaralo o bilateralnim odnosima između država, te na brojne neslužbene sastanke na kojima je jedna od bitnih tema bila Inicijativa triju mora. „Znači projekti iz područja energetike, prometnog povezivanja, digitalizacije prostora, a naravno i sigurnosnih pitanja“, zaključila je Predsjednica, koja je  kratko razgovarala i s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

seven + 13 =