Predstavljen natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava

Predstavljen natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava

Prva u nizu radionica na kojoj se predstavlja natječaj „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014 – 2020. za dodjelu bespovratnih sredstva, za kojeg je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 10. listopada raspisalo poziv za podnošenje ponuda, održana je 27. listopada u HGK u organizaciji HGK te u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

„Riječ o prvom natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava radi povećanja energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama čime se otvaraju nove mogućnosti,  pridonosi razvijanu potencijala tvrtki, osobito povećanju njihove konkurentnosti, smanjivanju potrošnje energije te očuvanju okoliša“, istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac dodajući kako industrijski sektor u Hrvatskoj sudjeluje s ukupno 15 posto u potrošnji energije, a koja je tri posto iz obnovljivih izvora energije te 19 posto iz ugljena i koksa.

„Svrha poziva je poduprijeti provedbu mjera energetske učinkovitosti i/ili mjera za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u proizvodnim pogonima dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije od minimalno 20% u odnosu na referentnu isporučenu energiju prije provedbe mjera“, istaknuo je državni tajnik za energetiku Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić te je dodao kako ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva iznosi 114 milijuna kuna, minimalni iznos potpore po pojedinačnom projektu je 350 tisuća, a maksimalni iznos potpore po pojedinačnom projektu je 20 milijuna kuna. Natječaj je otvoren do 17. siječnja 2018. godine.

Osnovni je cilj ovog natječaja smanjivanje potrošnje energije iz konvencionalnih izvora energije, a njegova se uspješnost neće mjeriti financijskim sredstvima već uštedama u kWh, istaknuto je na radionici. Natječaj je namijenjen za sve proizvodne industrije, jedino nije za  industriju proizvodnje hrane, pića te duhansku industriju. Isto tako, natječaj nije namijenjen  poboljšanju tehnologija u poduzećima već za tehnološke promjene koje će dovesti do smanjivanja potrošnje energije iz konvencionalnih izvora. Sredstva će dobivati najbolje ocjenjeni projekti, a partnerstva u projektu nisu dozvoljena.

HGK u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike organizira niz radionica na kojima zainteresirani mogu dobiti informacije o sudjelovanju na natječaju. Radionica je namijenjena potencijalnim prijaviteljima (proizvodna poduzeća osim prehrambene industrije), zainteresiranim projektantima, savjetnicima za pripremu prijave, mogućim proizvođačima opreme i ostalima koji pronalaze svoj interes u sudjelovanju. U studenom se održavaju regionalne radionice u Osijeku, Požegi, Puli, Splitu, Varaždinu, Čakovcu i Karlovcu.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

14 − two =