Premijer Orešković s predsjednikom mađarskog parlamenta Lászlom Kövérom

Premijer Orešković s predsjednikom mađarskog parlamenta Lászlom Kövérom

Premijer Tihomir Orešković sastao se danas s predsjednikom Nacionalne skupštine Mađarske Lászlom Kövérom.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima između Hrvatske i Mađarske, s posebnim naglaskom na mogućnosti jačanja gospodarske suradnje u svim područjima, slijedeći primjer trgovine i turizma, koji već nekoliko godina bilježe značajan rast. Premijer Orešković istaknuo je da je jačanje odnosa sa susjedima i intenziviranje kontakata na svim razinama jedan od prioriteta nove vanjske politike Hrvatske.

Složili su se da mješoviti odbor za suradnju između vlada dvije zemlje predstavlja najpogodniju platformu za institucionalnu suradnju i kao takav omogućava jačanje bilateralnih gospodarskih odnosa i infrastrukturnih veza, kao i razgovor o otvorenim pitanjima.  Predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Lászlo Kövér izrazio je zadovoljstvo što se suradnja između dvije zemlje intenzivirala kroz zadnjih nekoliko mjeseci te želju da ona ojača i na operativnim razinama.

Hrvatska pridaje izrazitu važnost dovršetku i modernizaciji željezničke strukture na koridoru Vb, kao i cestovnom koridoru Vc, rekao je premijer Orešković ističući potrebu za zajedničkim radom na povlačenju sredstava iz EU fondova u tu svrhu. Pozvao je mađarske tvrtke da povećaju korištenje usluga Luke Rijeka, s obzirom da hrvatska Vlada radi na povećanju njezinih kapaciteta i boljem prometnom povezivanju kroz razvoj infrastrukture.

Također, ocijenjeno je da je bilateralna suradnja u pitanju prava manjina izvrsna, a sljedeći sastanak Mješovitog odbora za suradnju u području zaštite manjina održat će se u Osijeku krajem rujna ili početkom listopada ove godine.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

four × two =