Premijer Plenković u Izraelu: ovaj posjet dobra je prigoda za jačanje političkih i gospodarskih odnosa

Premijer Plenković u Izraelu: ovaj posjet dobra je prigoda za jačanje političkih i gospodarskih odnosa

JERUZALEM, Izrael – Premijer Andrej Plenković počeo je službeni dio posjeta Izraelu susretom s premijerom Benjaminom Netanyahuom u sjedištu vlade. Dvojica premijera  potpisala su Zajedničku izjavu o namjeri između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izraela o suradnji u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama. Nacrt zajedničke izjave Vlada Republike Hrvatske prihvatila je na sjednici 19. siječnja. Zajednički interesi obiju država u ovom području potvrđeni su i pružanjem pomoći Hrvatske kada su prije nekoliko tjedana poslana dva kanadera da bi pomogla u gašenju požara u Izraelu.

Plenković je kazao da mu je drago da je pridonio raspravi unutar multilateralnog foruma glede glavnih sigurnosnih izazova, Izraela i bliskoistočnog mirovnog procesa, posebice unutar Europske unije i Ujedinjenih naroda. “Vjerujem da možemo imati vrlo konstruktivan dijalog u promjeni multilateralnog okruženja kada se radi o destabilnosti jugoistočne Europe, posebice hrvatskog susjedstva i u tom pogledu računam na nastavak našeg dijaloga”, kazao je Plenković, te naglasio je da smatra da je ovaj susret dobra prigoda za poboljšanje odnosa između naših dviju zemalja, kako političkih tako i gospodarskih.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da su odnosi Izraela i Hrvatske znatno napredovali posljednjih godina i da je Hrvatskoj posebno zahvalan na njezinoj potpori na međunarodnoj razini.”Vidjeli smo velika poboljšanja naših odnosa posljednjih godina. Posebice vam želim zahvaliti na snažnoj potpori u međunarodnoj areni, u Europskoj uniji i Ujedinjenim narodima, gdje ste vrlo jasno stali uz istinu, a to znači biti uz Izrael”, rekao je premijer Netanyahu. Naglasio je potrebu zajedničke borbe protiv militantnog islamističkog terorizma, ali i stvaranja ravnoteže i stabilnosti na međunarodnoj razini kako bi omogućili sigurnost i napredak našim narodima. “To je naš zajednički cilj”, istaknuo je.

“Mi surađujemo na mnogim područjima i baš smo razgovarali o potrebi daljnjeg unapređenja u područjima gospodarstva, tehnologije, ali i u područjima gdje već postoji dobra suradnja, poput sprječavanja katastrofa”, kazao je izraelski premijer i kao primjer naveo pomoć hrvatskih kanadera u gašenju razornih požara u Izraelu u studenome. Naglasio je i kako je bio zadivljen sposobnostima hrvatskih pilota. U slučaju potrebe, Hrvatska će ponovno pomoći, obećao je premijer Plenković, koji je Netanyahua pozvao u uzvratni posjet. “Želja mi je posjetiti tu lijepu zemlju”, odgovorio je Netanyahu.

PVRH_ POLAGANJE VIJENCAPremijer Plenković tijekom boravka u Jeruzalemu sastao se i s izraelskim predsjednikom Ruevenom Rivlinom te s čelnicom izraelske oporbe i predsjednicom stranke Hatnuah Tzipi Livni. Posjetio je i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem, povijesni muzej holokausta te položio vijenac u Dvorani sjećanja.  „Duboko sam dirnut tragedijom i strahotama ovog najgoreg zločina protiv čovječnosti i genocida. Ovdje smo kako bismo sačuvali uspomenu na svaku od 6 milijuna žrtava za buduće naraštaje i jačali uključenost u unaprjeđivanje vrijednosti međusobnog poštovanja, razumijevanja i tolerancije. Moja posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i negiranja Holokausta još je pojačana ovim dvodnevnim posjetom i sjećanjem na preko stotinu hrvatskih pravednika među narodima. Izražavam najiskrenije suosjećanje s obiteljima žrtava i židovskim narodom, u ime hrvatske Vlade, i pridružujem se glasu čovječanstva koji kaže: Nikad više!“, rekao je Plenković. Na kraju posjeta Izraelu, a Gori sjećanja zasadio je drvo u spomen na pravednike među narodima.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

11 + eleven =