Premijer Plenković u Ministarstvu obrane: ‘povećali smo proračunska sredstva za obranu’

Premijer Plenković u Ministarstvu obrane: ‘povećali smo proračunska sredstva za obranu’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Ministarstvo obrane i vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje je obišao novi kompleks dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO) te se upoznao s operativnim postupcima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Također, premijeru je prikazana i provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u sustavu NATINAMDS. Uz premijera Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar financija Zdravko Marić.

„Vlada je nakon dugog niza godina povećala iznos proračunskih sredstava za obranu. Smatramo da je to važan signal, od podizanja standarda hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika pa do kvalitetnijeg ulaganja u tehniku i na taj način ispunjavanja svih zadaća na nacionalnoj razini, ali i međunarodnim operacijama i misijama“, istaknuo je predsjednik Vlade. Podsjetio je na aktivnu ulogu Hrvatske u okviru Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske unije. „Smatramo da u ovakvim globalnim okolnostima Hrvatska mora biti na razini izazova koji su pred nama“, rekao je premijer Plenković ističući važnost izrade nove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti koji će odrediti daljnji smjer Hrvatske u tim segmentima.

Izrazio je zadovoljstvo demonstracijom vježbe HRZ i PZO-a. „Vidjeli smo demonstraciju vježbe kako bi to izgledalo da dođe do ugroze hrvatskog zračnog prostora. Riječ je o standardnoj proceduri koju hrvatske Oružane snage rade u dogovoru sa zapovjedništvom Sjevernoatlantskog saveza, koordinirano, kvalitetno organizirano, interoperabilno i na najvišoj razini koja pokazuje da smo odgovorna članica NATO-a, a ujedno i država koja štiti svoj zračni prostor svojim sposobnostima“, kazao je premijer Plenković.

Osvrnuo se i na mogućnost uvođenja obveznog vojnog roka. “To je jedna od ideja o kojoj ćemo sigurno raspravljati u sljedećim tjednima i mjesecima“, kazao je. “Hrvatski narod voli hrvatsku vojsku. To vidimo gdje god dođe do susreta ljudi s oružanim snagama. Ministar želi ovakvom idejom popularizirati oružane snage mladim ljudima. Novim ih generacijama i svima koji se ne sjećaju Domovinskog rata učiniti atraktivnima. Očekujem ozbiljan, odgovoran i domoljubni angažman svih pripadnika Oružanih snaga, a sve odluke koje će se donositi bit će u cilju zaštite nacionalne sigurnosti“, rekao je Plenković.

Ministar Krstičević izvijestio je Premijera o ključnim aktivnostima i planovima Ministarstva u narednom razdoblju, istaknuvši neke od prioritetnih i ključnih projekata. Izvijestio ga je o dosadašnjim aktivnostima na području donošenja novih strateških dokumenata, Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Također, ministar je između ostalog, upoznao Premijera o novim inicijativama koje se trenutno razmatraju i analiziraju u Oružanim snagama RH. Riječ je o temeljnom vojnom osposobljavanju i povratku postrojbi Oružanih snaga RH u neke sredine u kojima je vojska tradicionalno bila prisutna. U tom kontekstu, ministar je istaknuo kako moramo biti svjesni novih sigurnosnih ugroza, prijetnji i rizika koji su kompleksniji nego prije, te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka  koje se tiču svih građana. Također, podsjetio je kako nas u ovoj godini čeka važna odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva koja zahtjeva najširi društveni konsenzus jer podrazumijeva odgovornost i za buduće generacije.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov upoznao je Premijera sa stanjem i planiranim aktivnostima u Oružanim snagama.Ukratko je predstavio strukturu i razmještaj postrojbi te izvijestio o aktualnim zadaćama, od sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama, planiranim vojnim vježbama i obuci te pomoći koju pripadnici Oružanih snaga RH pružaju civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz hitni medicinski helikopterski prijevoz, akcije traganja i spašavanja i protupožarnu zaštitu.

Foto: Josip Kopi, MORH / Stjepan Brigljević, OSRH

EN5B4001

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

17 − 10 =