Projekt ‘Robo Challenge’ za budućnost hrvatskog obrazovanja i tržišta rada

Projekt ‘Robo Challenge’ za budućnost hrvatskog obrazovanja i tržišta rada

SLAVONSKI BROD – Osuvremenjivanje tehničkog obrazovanja na regionalnoj razini, povećanje zapošljivosti učenika tehničkih škola i širenje mogućnosti napredovanja u visokom obrazovanju – glavni su ciljevi 2,5 milijuna kuna vrijednog projekta „Robo Challenge“ koji se u potpunosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a provode ga Tehnička škola Slavonski Brod kao nositelj, te Strojarski fakultet Slavonski Brod i Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška kao partneri. 

Riječ je o projektu iz Operativnog programa ‘Razvoj ljudskih potencijala’ koji se provodi u okviru instrumenta Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta rada.

Osnovna ideja projekta bila je modernizirati tri postojeća kurikuluma u Tehničkoj školi te osnažiti materijalne i ljudske kapacitete Tehničke škole, Elektrotehničke i ekonomske škole te Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu i na taj način podići razinu kvalitete obrazovanja u tim strukovnim školama, posebice kroz uvođenje inovativnih metoda praktičnog osposobljavanja i učenika i nastavnika. Na taj način, učenicima će se omogućiti postizanje relevantnih ishoda učenja, rad s najsuvremenijim tehnologijama i dostignućima, te stjecanje onih kompetencija koje su potrebne na tržištu rada- istaknuto je tijekom završne konferencije o provedbi projekta u četvrtak, 28. travnja u slavonskobrodskoj Tehničkoj školi.

To je područje tehnologije koja se najviše razvija u svijetu, stoga smo našim nastavnicima i učenicima htjeli omogućiti da povećaju svoje kompetencije u području automatizacije, robotizacije i upoznaju se s najnovijim dostignućima. Opremili smo učionice, a osim opreme najvažniji su nastavnici koji su prošli sve edukacije i imamo priliku sada otvoriti prostor, te pokazati što naši nastavnici znaju, ali i što će učenici znati po završetku ovog projekta, naglasila je ravnateljica Tehničke škole Mirjana Onukijević, dodajući da su ciljane skupine u ovom projektu učenici i nastavnici tehničkih škola te studenti tehničkih smjerova.

Tri profesora sudjeluju kroz cijeli projekt u svim realiziranim aktivnostima, a osim toga i drugi profesori, kao i učenici koji su bili na studijskom putovanju. Za našu školu je ovo vrlo značajan projekt, jer je prvi veliki projekt u kojem su i profesori i učenici vidjeli kako se može jako lijepo steći znanje u Europi, ali i družiti se s kolegama iz iste škole u našoj županiji, tako da smo ugodno proveli vrijeme, kazala je pak ravnateljica Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška Sanja Muller Zoričić.

I dekan slavonskobrodskog Strojarskog fakulteta Ivan Samardžić istaknuo je kako je ovo iznimno važan projekt za fakultet i studente. Ovo je područje na kojem trebamo svi raditi i djelovati, te područje koje će privući mlade ljude i donijeti posao i nove poslove mladim generacijama u vremenu koje je ispred nas. Obrazovanje na tom području ne obrazujemo ljude sa Zavoda za zapošljavanje, nego ljude koji će biti generatori novih poslova, projekata i ideja, a uvjeren sam i bolje naše domovine“, naglasio je.

Same tehničke detalje oko ‘Robo chalengea predstavio  je prof. Boris Grgić iz Nove Gradiške. Tehnička škola je nabavila 25 robota koji su napravljeni tako da se mogu lako programirati pomoću C++ programskog jezika. Imaju dva motora za upravljanje i pokretanje naprijed-nazad i samom njihovom kombinacijom mogu se pokretati u svim smjerovima. Imaju senzore za praćenje crne linije, te senzore za ultrazvučnu detekciju prepreka koje se mogu programirati kako bi se zaobišlo, primjerice zidova ili labirinta, objasnio je prof. Grgić.

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

six + six =