Proračun Brodsko posavske županije za 2016. od 193 milijuna kuna

Proračun Brodsko posavske županije za 2016. od 193 milijuna kuna

Proračun Brodsko-posavske županije za slijedeću godinu planiran je u iznosu od 193 milijuna kuna što je za 19 milijuna kuna ili oko 9 posto manje nego proračun koji je planiran za 2015. godinu. I kao takav, prihvaćen je većinom glasova zastupnika Županijske skupštine na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju, u ponedjeljak  21. prosinca.

No, prije izglasavanja neki su vijećnici imali i određene amandmane na proračun. Tako je Mirko Duspara u ime kluba svojih nezavisnih vijećnika prihvatio predloženi proračun ali uz uvjet da se prihvate njihovi amandmani.  Tražili su 100-ak tisuća kuna za sufinanciranje projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade OŠ Milan Amruš, zati 150 tisuća kuna za  sufinanciranje izgradnje pješačkih staza u Gornjoj Vrbi., 100 tisuća kuna za cestu do Luke Brod, 120 tisuća kuna potom za izgradnju ugibališta u Ruščici, zatim 90 tisuća kuna za izgradnja ugibališta u Klakaru, a 50 tisuća za izgradnju pješačkih staza te  300 tisuća kuna za projektiranje kampusa za Sveučilište Slavonski Brod.

HDSSB-ov Dubravko Kolundžić tražio je novce za  izgradnju vatrogasne zgrade u Sikirevcima, zatim 80 tisuća kuna za komunalne radove na stadionu u Novoj Gradiški te izgradnju malonogometnog igrališta u Slavonskom Kobašu. Kolega mu Božidar Bosančić  zatražio je 175 tisuća kuna za opremanje kuhinje OŠ Vjekoslav Klaić u Garčinu te 125 tisuća kuna za obnovu Društvenog doma u Garčinu. SDP-ov Miijo Kladarić doveo je u pitanje realnost ovog prijedloga proračuna. „Klub SDP-a je odlučio na ovakav proračun ne dati ni amandmane. Ne želimo da nam se kaže da to bi bilo dobro ali za to nemamo novaca. Proračun je toliko loš da ga ni naši amandmani ne bi popravili.“, rekao je Kladarić.

Rebalans proračuna za 2015.

Većinom glasova prihvaćen je i rebalans ovogodišnjeg županijskog proračuna čiji su prihodi i izdaci smanjeni za 16 milijuna kuna ili 7,82 posto u odnosu na prvotni plan. Jedan od razloga za poduzimanje rebalansa proračuna je mini porezna reforma koja se negativno odrazila na proračun što županija ne može nikako nadomjestiti, kazao je Ivan Lukić, pročelnik UO za financije. „Mi se kao regionalne samouprave moramo oduprijeti i od nove vlade tražiti radikalne mjere. Smatramo da će ovaj rebalansiran proračun predstaviti dobar temelj budućih proračuna“ stav je Kluba vijećnika HDZ-a. Vijećnici Mirka Duspare mišljenja su kako proračun nije bio dobro planiran jer i tada se znalo za reformu i izbore. „Dnevno smo do 15. studenog u prosjeku uprihodovali 352 tisuće kuna, a do kraja godine dnevno moramo urpihodovati oko milijun i 800 tisuća kuna, upozorili su Dusparini i zatražili objašnjenje kako to učiniti. Oporbeni SDP-ovci podsjetili su kako su već kod usvajanja proračuna upozoravali i rekli da ne glasaju za njega jer je apsolutno nerealan. Sa 15. studenim proračun je realiziran s 53 posto, a i ovaj rebalans je nerealan jer teško je vjerovati da se 47 posto može realizirati u ovako kratkom vremenu, kažu vijećnici SDP-a.

Ivica Vlašić

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5 × four =