RASPAD SUSTAVA Blokirani Agrokor, Ledo, Jamnica, Tisak, PIK Vrbovec, Belje…

RASPAD SUSTAVA Blokirani Agrokor, Ledo, Jamnica, Tisak, PIK Vrbovec, Belje…

Nakon što je dio dobavljača koncerna Agrokor aktivirao zadužnice, tijekom dana blokirani su računi nekoliko Agrokorovih tvrtki. Prema podacima iz Fine, trenutačno su blokirani računi krovne kompanije Agrokor d.d. te Belja, PIK Vrbovca, Velpra, Leda, Zvijezde, Tiska i Jamnice.
Prva je naplatu potraživanja prema Agrokoru pokrenula tvrtka Orbico, a tijekom jučerašnjeg dana slijedili su ga i drugi dobavljači, zabrinuti da neće biti dovoljno visoko u redu za naplatu.  Prema saznanjima Jutarnjeg lista krovnu kompaniju Agrokord.d. blokirala je Porezna uprava za iznos od 81 milijun kuna blokirala zbog njegovog duga za PDV.

Iz Belja su se oglasili priopćenjem u kojem navode da će se navedena blokada riješiti u najkraćem roku,  da Društvo nastavlja normalno poslovati te da ispunjenje budućih obveza nije dovedeno u pitanje.

Televizija N1 objavila je da Adris Grupa  potražuje 100 milijuna eura, Vindija 53 milijuna eura, Franck 93 milijuna eura te Kraš 40 milijuna eura. Iz Adris grupe za RTL su poručili kako neće praviti probleme Agrokoru aktiviranjem zadužnica, a bivši direktor KonzumA, Drago Munjiza za Dnevnik Nove TV rekao je kako ne bi bilo dobro da se dobavljači sada bave aktiviranjem zadužnica kako im se ne bi dogodio još jedan slučaj ‘Pevec’ u kojem su dobavljači pohrlili na naplatu dugova što je tvrtku koštalo godinu izgubljenog poslovanja tijekom koje je konkurencija ojačala.

Prema neslužbenim informacijama, veliki dobavljači spremni su povući zadužnice ako od banaka dobiju garancije da će dugovi biti podmireni.

Podsjetimo, noćas je potpisan ugovor o mirovanju (standstill agreement) između ruskih banaka Sberbank i VTB te četiri najveće hrvatske banke. Tim ugovorom zamrznulo bi se vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a svježim novcem platile dospjele obveze prema dobavljačima, čime bi se osiguralo funkcioniranje posrnulog poslovnog carstva Ivice Todorića.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5 × 4 =