Seminar Prijevare u međunarodnom poslovanju – Kako ih izbjeći?

Seminar Prijevare u međunarodnom poslovanju – Kako ih izbjeći?

„Tema o prijevarama u međunarodnom poslovanju vrlo je aktualna i interesantna osobito za one koji su prisutni na međunarodnom tržištu. Ovaj seminar ukazuje na promjene uzoraka prijevara u današnjem globalnom okružju, uključujući povećanu uporabu interneta, a također upućuje na oprez te kako prepoznati prijevare koje mogu prouzročiti značajne gubitke  svih strana, od kupaca, prodavatelja do banaka. Važno je da svi oni koji su uključeni u međunarodni prijevoz i trgovinu budu svjesni svoje ranjivosti, načina na koje se mogu spriječiti prijevare te raspoloživih opcija za oporavak u trenutku kada se prijevara dogodi“, istaknula je glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić na seminaru Prijevare u međunarodnom poslovanju – Kako ih izbjeći? održanom 22. studenoga u HGK.

Seminar se temeljio na slučajevima koje je obrađivao ICC International Maritime Bureau (IMB), a predavač je bio direktor ICC Commercial Crime Services u Londonu Pottengal Mukundan, koji je istraživao brojne zahtjeve za pomorsko osiguranje, te brojne slučajeve prijevara iz ugovora o zakupu, preusmjeravanja tereta, fantomskih brodova, otmica, krađe kontejnera itd.

„Prijevare nisu nova pojava. Sve dok postoje komercijalni sustavi, postoje i oni koji pokušavaju manipulirati tim sustavima. Velik se dio međunarodne trgovine plaća u okviru sustava dokumentarnih akreditiva. Stoga ovaj seminar kroz  brojne primjere iz prakse obuhvaća prijevare u financiranju trgovine, slučajeve pranja novca u trgovinskim transakcijama, prijevare u kontejnerskom i teretnom prijevozu, prijevare u osiguranju i u ugovorima o prijevozu, piratstvo i otimanje plovila itd.“, istaknuo je Mukundan ukazujući na moguće rizike, prevenciju i kontrolu, rizike za banke, prepoznavanje obrazaca i sprečavanje prijevare, formuliranje smislenog odgovora, utvrđivanje transakcija koji krši režim sankcija, moguća rješenja te studije slučaja.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four × 3 =