SJEDNICA VLADE – Premijer Orešković: imam dobre vijesti, sve nam je u plusu!

SJEDNICA VLADE – Premijer Orešković: imam dobre vijesti, sve nam je u plusu!

Htio sam neke dobre vijesti, odnosno podatke podijeliti s vama. Najprije o brojevima: proračunski deficit je manji za 5,1 milijardi kuna u prvih šest mjeseci ove godine. Manjak, 2,4 milijarde kuna, ili trećina lanjskog deficita. To je odlično, čestitam! Prihodi su iznosili 56,3 milijardi kuna što je 10 posto više nego lani u isto vrijeme. To je fantastično! Rashodi 58,6 milijardi, odnosno 0,4 posto veći. Primarni višak od 0,9 posto BDP-a je odlično, čestitam svima! Svaki indikator je u plusu – rasle su industrijska proizvodnja, potrošnja, turistički rezultati, građevina, a EU fondovi za 53 posto. Broj zaposlenih smo povećali za više od 100 tisuća. U ovogodišnjem proračunu planirali smo rast gospodarstva od oko 2 posto, no mislim da ćemo završiti s rastom od oko 2,5 posto jer sve nam je  u plusu  – istaknuo je premijer Tihomir Orešković na početku sjednice Vlade, posljednje prije ljetne stanke, pohvalivši  svoje ministre i čestitao im te ih pozvao neka se i oni pohvale.

Tako je Lovro Kuščević, ministar graditeljstva, kazao je da su danas potpisani ugovori za pristupne ceste koje su preduvjet za početak izgradnje Pelješkog mosta.  “Možemo očekivati da ćemo u idućih 30 dana izdati i građevinsku dozvolu”, zaključio je Kuščević. Inoministar Miro Kovač izvijestio je da je jučer donesena odluka u Bruxellesu da će Hrvatska predsjedavati EU u prvoj polovici 2020. godine, prije Njemačke, što je ocijenio velikim uspjehom.

U nastavku, Vlada je donijela odluku o popisu neporeznih davanja koja će se ukinuti ili smanjiti u ovoj i idućoj godini, u ukupnoj vrijednosti nešto višoj od 247 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost smanjenja i ukidanja neporeznih davanja za 2016. i 2017. iznosi ukupno 247,1 milijun kuna, od čega se 155,46 milijuna odnosi na direktna smanjenja poduzetnicima, a 91,6 milijuna na smanjenja građanima, kazao je ministar financija Zdravko Marić. Dodao je kako će se od ukupno obuhvaćena 24 neporezna davanja, njih 13 potpuno ukinuti.

“Ukidanje i smanjenje neporeznih davanja su samo prvi korak u postizanju cilja koji je naveden u nacionalnom programu reformi, a to je smanjivanje neporeznih davanja za poduzetnike i građane su učinkom od 330 milijuna kuna”, kazao je Marić.

Vlada je zadužila ministarstva u čijoj su nadležnosti neporezna davanja da izmjene podzakonske i zakonske propise s ciljem ukidanja i smanjenja neporeznih davanja na način da izmijenjeni podzakonski propisi koje donosi čelnik ministarstva stupe na snagu najkasnije do 1. rujna 2016., a izmijenjeni zakoni budu prihvaćeni na sjednici Vlade najkasnije do 30. ožujka 2017. godine.

Donesena  je i uredba kojom se utvrđuje da se visina boravišne pristojbe za 2017. zadrži na razini ovogodišnje. Iznosi boravišne pristojbe, ovisno o razdobljima glavne, pred i posezone te izvan sezone, kao i prema razredu turističkog mjesta (A, B, C, D i ostala), bit će od najmanjih 2 kune po osobi i noćenju do najviših 4 do 7 kuna u glavnoj sezoni. Boravišnu pristojbu plaćaju građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu; vlasnici kuće ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji (“vikendaši”), te vlasnici ili korisnici plovila za sebe i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari).

Ministar turizma Anton Kliman je rekao kako je u 2015. od boravišne pristojbe prikupljeno 410 milijuna kuna. “Procjenjuje se da će za 2017. sredstva boravišne pristojbe porasti za 2 posto u odnosu na ovu godinu te će iznositi 426 milijuna kuna”, kazao je Kliman.

Odlukom o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te stručnim službama i uredima Vlade i odlukom o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama u državnoj i javnoj službi moći će se zapošljavati uz poštivanje klauzule 2 za 1, no sada će zapošljavanje biti moguće na bilo koje radno mjesto za koje se ukaže potreba, a ne kao do sada, na jedno od dva upražnjena mjesta.

 

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

20 − 19 =