Slovenska odluka, kako će se kontrolirati granica sa Hrvatskom uoči turističke sezone?

Slovenska odluka, kako će se kontrolirati granica sa Hrvatskom uoči turističke sezone?

Svi smo svjedoci gužvi koje se stvaraju na Slovenskim granicama, ogorčeni ljudi koji čekaju i do pet sati postaju sve učestalija pojava. No, zašto je to tako? Zbog čega odjednom tolike gužve na granicama sa Slovenijom i kako im stati na kraj? Prvo, moramo uzeti u obzir da postoje dvije vrste kontrole putnika koji prijelaze iz jedne države u drugu, to su, sustavna kontrola i ciljana kontrola, sustavna kontrola u prijevodu znači kontrola u kojoj se pregledavaju svi putnici (bez obzira bili oni državljani članica Europske unije i bez obzira pripadali oni zakonu o slobodnoj kretnji robe i ljudi, Schengenskom sporazum), naime, putnici prolaze kroz dvije provjere u takozvanoj sustavnoj kontroli, prva je nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a, a druga je kroz Interpolovu bazu podataka. U sustavnoj kontroli svaki se putnik detaljno pregledava i upravo taj detaljan pregled dovodi do dugotrajnog čekanja na granicama sa Slovenijom.

Isto tako, valja istaknuti da Hrvatska iako je članica Europske unije, nije članica Schengenskong sporazuma, Hrvatska još uvijek čeka svoje odobrenje za pristup Schengenu, datum koji bi trebao biti od presudne važnosti je 27. lipnja, te bi tada, Hrvatska postala punopravna članica Schengenskog sporazuma.

No, Slovenska tiskovna agencija STA, piše kako je Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova podnijelo zahtjeve Europskoj komisiji, koji ako budu odobreni, Slovenska policija prijelazi sa sustavne kontrole granica na ciljanu. To bi u prijevodu značilo, posebnu pažnju bi se pridalo državljanima “trećih zemalja” dok bi državljani članica Europske unije bili provedeni tek rutinskoj kontroli. Takav prijelaz sa sustavne na ciljanu kontrolu bi nedvojbeno smanjio čekanje na granicama sa obije strane, odgovor Europske komisije se još uvijek čeka kao i 27. lipnja, koji bi označili kraj višesatnog čekanja.

 

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

two + sixteen =