Sramotna odluka: Haaški sud oslobodio Vojislava Šešelja!

Sramotna odluka: Haaški sud oslobodio Vojislava Šešelja!

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Vojislav Šešelj je po izricanju ove nepravomoćne presude slobodan čovjek, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti.

Vijeće je za gotovo sve točke odluku donijelo većinom, uz izdvojeno mišljenje sutkinje Flavije Latanci. Optužnica protiv Šešelja sastojala se od devet točaka. U tri točke ga se teretilo za zločine protiv čovječnosti za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i prisilno premještanje. U šest točaka optužnice Šešelja se pak teretilo za kršenje zakona i običaja ratovanja – za ubojstvo, mučenje i okrutno postupanje te bezobzirno razaranje i pljačka javne ili privatne imovine.

Raspravno vijeće zaključilo je većinom glasova da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata na čelu s bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem kojemu je, po tužiteljima, bio cilj etnički progon nesrba iz dijelova Hrvaske i BiH radi stvaranja velike Srbije. Većinom glasova Vijeća je zaključilo da je projekt stvaranja tzv. velike Srbije politički, a ne zločinački cilj. Raspravno vijeće je većinom glasova utvrdilo neadekvatnosti u tužiteljskom pristupu udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio progon nesrba radi stvaranja tzv. velike Srbije

Većina u Vijeću smatra da tužitelj predlaže fragmentirano tumačenje događaja koji svjedoče o zločinačkom planu stvaranja velike Srbije, kazao je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti.
Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda je prije toga, također većinom glasova, da se zlostavljanje civila u Hrtkovcima ne može smatrati sustavnim napadom protiv civilnog hrvatskog stanovništva nego djelima osobne prirode.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

five + 7 =