Svečana sjednica Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner pozvao na zajedništvo

Svečana sjednica Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner pozvao na zajedništvo

Građani nas nisu birali da se neprestano vraćamo na Drugi svjetski rat, koji bi napokon trebao završiti. Nisu nas birali da stalno otvaramo stare rane i stvaramo podjele. Ostavimo napokon mrtve na miru, bez obzira na bol njihovih najbližih, jer ih ne možemo vratiti. Umjesto podjela, potičem kolege zastupnike i građane da potičemo zajedništvo. Hrvatski sabor bio je i ostao čuvar hrvatske državnosti, poželimo mu da zauvijek ostane štit demokratskih sloboda – poručio je akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora obraćajući se uzvanicima na svečanoj sjednici u prigodi dana hrvatskog parlamenta u ponedjeljak, 30. svibnja.

Upozorio je da ponekad ni zastupnici nisu svjesni svih svojih obveza, zbog čega se među građanima prema njima stvara nepovjerenje. Također, u svom govoru akademik Reiner je podsjetio da je prije 26 godina srušen svijet tiranije, da je Europa prodisala punim plućima, da su narodi pozdravljali promjene veseleći se budućnosti koju će graditi zajedno. “Tog dana započeo je cijeli niz velikih promjena s ciljem izgradnje današnje moderne demokratske Hrvatske. Nažalost, bila je ugrožena srbočetničkom pobunom i agresijom tzv. JNA” rekao je Reiner, naglašavajući da Hrvatsku nisu branili samo Hrvati, već i mnogi Srbi, Mađari, Česi, Rusi, Talijani i pripadnici drugih manjina koji su Hrvatsku doživljavali kao svoju domovinu.

“Hrvatska se branila na bojnom polju, na diplomatskom planu, ali i ovdje u Hrvatskom saboru”, podsjetio je Reiner, dodajući da je Sabor zasjedao tijekom cijelog Domovinskog rata i donosio u to vrijeme niz ključnih odluka. Reiner je zahvalio braniteljima, koji su, kako je rekao, podnijeli najveću žrtvu i ostvarili viziju prvog predsjednika Franje Tuđmana.

“Svijet se danas bitno razlikuje od svijeta otprije gotovo 30 godina, Europska unija i danas ima privlačnu snagu, iako je nestao dio entuzijazma s početka devedesetih zbog gospodarske i migrantske krize koji su izmijenili lice Europe”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora i dodao da europska ideja nipošto nije ugrožena, ali da je treba učvrstiti.

“Čuvao vas sve dragi Bog, Hrvatski sabor, sve hrvatske građane i jedinu nam Hrvatsku”, zaključio je akademik Reiner te dobio veliki pljesak u sabornici.

Na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora su među ostalima predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Tihomir Orešković i potpredsjednik Božo Petrov (ali ne i prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko), bivši predsjednik Ivo Josipović, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kardinal Josip Bozanić, muftija Aziz Hasanović, mitropolit Porfirije Perić, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, 

Neposredno prije svečane sjednice predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner  položio je vijence na Mirogoju – kod Zida boli, na grobnici bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, kod središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja, zatim na grobnici Franje Tuđmana te grobnici bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Vlatka Pavletića.

Prije 26 godina – 30. svibnja 1990. na Trgu sv. Marka okupili su se zastupnici izabrani na prvim višestranačkim demokratskim izborima pa se taj dan smatra rođendanom moderne hrvatske demokracije. Konstituiranjem modernog hrvatskog parlamenta počelo je novo razdoblje za hrvatski narod i građane Hrvatske. Sabor od tada postaje mjesto donošenja presudnih odluka kojima se određivala budućnost Hrvatske – Božićnog ustava, ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Hrvatske, te odluke o raskidu državno-pravnih veza s bivšom SFRJ

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

13 + eleven =