Švedska traži limare, geometre, liječnike… engleski jezik dovoljan

Švedska traži limare, geometre, liječnike… engleski jezik dovoljan

Stranci koji tek stignu nemaju pravo na socijalnu pomoć. Zahtjev za spajanje obitelji može se podnijeti tek kad supružnik ima sigurno radno mjesto

“Babice, mesari, instruktori vožnje, kuhari, liječnici… Dođite u Švedsku!”, apeliraju iz švedskog Državnog zavoda za migracije. Iz godine u godinu ta država ne može popuniti sva radna mjesta, a deficitarnih je 40-ak zanimanja. Dva puta godišnje državne institucije – Zavod za migracije, Zavod za zapošljavanje te Statistički zavod – analiziraju ponudu i potražnju poslova te objavljuju službenu listu poslova za koje traže radnike. Najnoviji poziv upućen je strancima jer Švedska ne može zadovoljiti potrebu za radnim mjestima. Hrvati u Švedskoj mogu raditi bez posebnih dozvola i pod istim uvjetima kao Šveđani jer je Švedska, za razliku od nekih drugih europskih država, za nas potpuno otvorila tržište rada.

Trebaju i nastavnike

Švedska nije izbjegla sudbinu drugih zapadnih zemalja – i njima kronično nedostaju medicinari, liječnici i medicinske sestre, zbog stanovništva koje naglo stari. Uz liječnike i medicinske sestre, one bez specijalizacije, kao i one iskusne u operacijskim dvoranama, na hitnom prijemu i na psihijatriji, Švedska poziva i farmaceute, stomatologe, laborante, pedagoge za osobe s posebnim potrebama te psihologe, no treba napomenuti da za neka zanimanja – poput psihologa – treba znati švedski. To vrijedi i za profesore i nastavnike u osnovnim i srednjim školama.

Za razliku od tih zanimanja, u IT sektoru u kojem se traži desetak specijalizacija, znanje engleskog jezika je više nego dovoljno. Da industrija u Švedskoj funkcionira, pokazuju oglasi za radna mjesta građevinskih inženjera i tehničara, geometara, automehaničara, strojara, upravljača dizalicama i kranovima, brodskih strojara, arhitekata, ali i radnika na gradnji željeznica i putova, rudara, staklorezaca, vodoinstalatera, pekara, limara, soboslikara…

Vozači kamiona, kao i instruktori vožnje također će naći posao u Švedskoj, isto kao i cijeli niz zanimanja iz uslužnog sektora.

Za vrtić tri posto plaće

No, iako ponuda poslova zvuči primamljivo, preseljenje u Švedsku iziskuje planiranje.

– Prvo pronađite posao, tako da poslodavac jamči za vas. Suprotno općem mišljenju, Šveđani ne dijele socijalnu pomoć šakom i kapom i stranci koji tek stignu na nju nemaju pravo. Tek kad imate siguran posao, može se podnijeti zahtjev za spajanje obitelji – upozorava jedan Hrvat koji je prije pet godina otišao u Malmö.

Stan u tom gradu, inače, mjesečno se plaća od 400 eura za jednosoban na lošijoj lokaciji pa naviše. Vrtić mjesečno košta oko tri posto od iznosa bruto plaće, koja mjesečno, prema podacima tvrtke Ernst&Young, iznosi 2730 eura. Sve informacije o zapošljavanju mogu se pronaći na stranici sweden.se.

Večernji.hr

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

20 + seven =