Tomislav Veble, Matea Maloča i Luka Baković najbolji govornici u Hrvatskoj

Tomislav Veble, Matea Maloča i Luka Baković najbolji govornici u Hrvatskoj

„Povlastice koje dobivamo od plastike nisu dovoljne kako bi opravdale zagađenja koja uzrokuju plastika i petrokemijska industrija“ rekao je pobjednik Europskog debatnog natjecanja mladih Tomislav Velbe koje se, u organizaciji Udruženja industrije plastike i gume pri HGK te u suradnji s EU udruženjem PlasticsEurope, održalo u Hrvatskoj gospodarskoj komori, na temu Kako zamišljate svoju budućnost – s petrokemijskom industrijom i plastikom ili bez njih?

Pedeset i šestero mladih debatanata iznimno su se dobro pripremili te su Vijećnicu HGK ispunili veseljem, živopisnim primjerima uz mnoštvo lucidnih ideja, za i protiv petrokemijske industrije i plastike, iznoseći probleme i prednosti koje ta grana industrije donosi u budućnosti. S jedne strane, plastika je lagan, iznimno zahvalan i ekonomski isplativ materijal, dok su s druge strane voda, zrak i hrana zagađeni upravo zbog petrokemijske industrije. Obje su se strane složile oko toga da je potrebno težiti ekološki osviještenoj petrokemijskoj industriji.

„Poslovni ili privatni uspjeh u velikoj je mjeri povezan s vještinama komunikacije i razmišljanja. Ipak, mladim ljudima, unatoč svim edukacijskim nastojanjima, često nedostaju upravo te vještine potrebne za uspješan život, stoga je ovakva inicijativa višestruko korisna“, rekao je potpredsjednik HGK za  industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, dodavši da su sudionici debate na pravome mjestu kako bi razvili talente govorništva i dobili priliku naučiti nešto novo, s obzirom na to da zastupanje stava za ili protiv zahtjeva prethodnu pripremu i upoznavanje teme. „Danas je žiri izabrao troje najboljih govornika koji će predstavljati Hrvatsku na završnom natjecanju u Budimpešti,“ kazao je Radoš.

„Riječ kemija, kemikalije, petrokemijska industrija, industrija plastike kod nekih budi negativne osjećaje, stvarajući slike o kemikalijama koje štete zdravlju i okolišu pa i cijeloj planeti,“ rekla je poticateljica raspravne strane za, poslovna tajnica Udruženja industrije plastike i gume pri HGK, Gordana Pehnec Pavlović te dodala da je u većini slučajeva riječ o nepoznavanju materije. „Mene riječ kemija i plastika asociraju na radna mjesta, na proizvode koji su neophodni za život i one proizvode koji čine život ugodnijim i dužim“, poručila je Pehnec Pavlović te dodala kako bi pravo ime plastike trebalo biti „napredni materijali koji omogućuju izvedbu sjajnih inovacija u svim granama industrije“ jer plastika čuva resurse i uvelike pridonosi energetskoj učinkovitosti te je idealan pomiritelj današnjih ekoloških i ekonomskih ciljeva.

„Vrijeme razgradnje plastičnih materijala je između stotinu i tisuću godina, a inzistiranje i oslanjanje na nafti, koja je neodrživ energent iz kojeg se plastika proizvodi, neodgovorno je“, rekao je poticatelj raspravne strane protiv predsjednik ORaH-a Luka Keller te dodao kako je plastičnog otpada na odlagalištima sve više te da se spaljivanjem plastike stvaraju kancerogeni spojevi u zraku, a plastika zagađuje i uništava mora. „Plastika se sve više koristi i sve smo više o njoj ovisni. Ona se ne može zabraniti, ali je zato potrebno održivo rješenje – njezina reciklaža i korištenje automobile na struju i ukapljeni plin“, istaknuo je Keller.

U zagrebačkoj debati sudjelovali su učenici iz devet gimnazija, i to: Prve, Pete, Sedme, Osme, Desete, Petnaeste i Šesnaeste gimnazije te iz Nadbiskupske klasične gimnazije i Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Uz Hrvatsko, debatno se natjecanje održava u još  osam država EU, i to u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Ove je godine projekt financijski podupiralo Europsko udruženje petrokemije – EPCA, povodom obilježavanja svoje 50. godišnjice.

Pobjednik Tomislav Veble učenik je 16. gimnazije, drugoplasirana Matea Maloča učenica je 7. gimnazije, dok je treći Luka Baković učenik 10. gimnazije.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eight + six =