U Parku prirode Papuk otvoreno Kamp-odmorište Duboka

U Parku prirode Papuk otvoreno Kamp-odmorište Duboka

Kamp-odmorište Duboka, smješteno u Parku prirode Papuk, svečano je otvoreno za prihvat posjetitelja, a prvi su ga isprobali mali nogometaši iz NK Velika i NK Čačinci. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,8 milijuna kuna s PDV-om, a financirana je kroz projekt PARCS sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš, čiji je korisnik Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Kamp-odmorište Duboka smješteno je u Velikoj, na južnim obroncima Parka, a prostire se na 8.000m2 te ima ukupno 32 smještajne jedinice kapaciteta do 96 gostiju. Od toga je 11 jedinica opremljeno električnim i vodovodnim priključcima za kamper vozila.

Park prirode Papuk godišnje privuče oko 150 do 200 tisuća posjetitelja, a svi oni su u parku, zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, boravili samo jedan dan. Zato u ovaj, ali i sve ostale parkove ulažemo više nego ikad prije kako bismo posjetiteljima približili zaštićena područja te ih informirali o prirodnim vrijednostima i važnosti zdravih ekosustava za čovjeka, a parkovima pomogli podići razinu kvalitete upravljanja posjetiteljima i zaštićenim područjem u cjelini“, izjavio je  Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Posebna pažnja prilikom izgradnje kamp-odmorišta bila je usmjerena na ekološki pristup korištenja energije i sprečavanja zagađenja. Tako su u kamp instalirani solarni paneli za toplu vodu, biološki pročistač otpadnih voda te reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje otpada. Dodatno, umjesto asfalta za podlogu u kampu korišteni su kameni agregat i vezivno sredstvo bazirano na prirodnim smolama.

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

18 − four =