U sklopu projekta STEM genijalci čiji je nositelj Gimnazija “Matija Mesić” realiziran studijski posjet Italiji

U sklopu projekta STEM genijalci čiji je nositelj Gimnazija “Matija Mesić” realiziran studijski posjet Italiji

Kroz projekt „STEM genijalci“ započet u listopadu 2015. godine, uspješno se realiziraju predviđene aktivnosti.  U ožujku je provedena edukacija o obnovljivim izvorima energije kojom su se nastavnici dodatno educirali o najnovijim tehnološkim dostignućima u ovom području, njihovim primjenama u industriji i gospodarstvu te o načinu na koji se ove nove spoznaje mogu implementirati u nastavu. Nastavno ovoj edukaciji, trenutno provodi se edukacija nastavnika za izradu kurikuluma i formuliranje ishoda učenja. Ključni pojmovi ove edukacije su kompetencije za cjeloživotno učenje, ishodi učenja te suvremene metode poučavanja.

Od 13.4.2016. do 15.4.2016. realiziran je studijski posjet u Italiju, u Gimnaziju „Girolamo Fracastoro“ u Veroni te znanstveno – tehnološki park Area u Trstu. Posjet je organiziran s ciljem upoznavanja primjera dobre prakse.  U školi u Veroni proveli smo dva dana. Obišli smo učionice, laboratorije te smo vidjeli opremu koja se koristi u nastavi. S nastavnicima smo razgovarali o njihovim postignućima i postignućima njihovih učenika u Pisa projektu te njihovom napretku u posljednjih nekoliko godina. Nakon toga hospitirali smo nastavi predmeta iz STEM područja kako bi uvidjeli njihov način rada, nastavne metode i oblike poučavanja, koja nastavna sredstva i pomagala koriste. Zadnji dan smo proveli u znanstveno – tehnološkom parku Area u Trstu. U sklopu parka posjetili smo istraživački centar Elettra (Basovizza kampus), multidisciplinarni međunarodni laboratorij izvrsnosti, specijaliziran u stvaranju visoko kvalitetnog sinkrotrona i slobodnog elektrona laserske svjetlosti i njihove primjene u znanosti o materijalima. Nakon toga upoznali smo se sa aktivnostima i uslugama koje pruža Padriciano kampus. Za nas je organizirano predavanje o numeričkim rješenjima za optimizaciju inženjerskog softvera. Uskoro nam posjet Institutu Ruđer Bošković u svibnju, te edukacija o inovativnim metodama rada u nastavi kao izrada 5 fakultativnih kurikuluma za područje matematika-informatika, biologija, kemija, fizika i obnovljivi izvori energije“. – dodal je Ines Martinović, voditeljca projekta.

Na putovanju je sudjelovalo 6 učenika Gimnazije „Matija Mesić“, 6 učenika Gimnazije Nova Gradiška, ravnatelj Gimnazije „Matija Mesić“, ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška, pedagoginja Gimnazije „Matija Mesić“ te predstavnici radnih skupina za izradu 5 fakultativnih kurikuluma.

Projekt se provodi do listopada 2016. godine, a uz Gimnaziju Matija Mesić, kao nositelja projekta STEM genijalci, kao partneri sudjeluju Strojarski fakultet iz Slavonskog Broda i Gimnazija Nova Gradiška.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda“. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a vrijednost projekta je 2.474.286,40 kuna.

Cilj je projekta prije svega osuvremeniti zastarjele programe, opremu, cjeloživotno obrazovati nastavnike. Kako bi se projekt realizirao u skladu s planiranim aktivnostima do sada se oformilo pet radnih skupina za izradu pet fakultativnih kurikuluma.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Gimnazije Matija Mesić.

 

 

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 × two =