U veljači rast industrijske proizvodnje

U veljači rast industrijske proizvodnje

Nakon tri uzastopna mjeseca godišnjega pada, u veljači ove godine ostvaren je rast industrijske proizvodnje koja je, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 3,3% veća u odnosu na veljaču 2017. godine. Godišnji rast u veljači ove godine strukturno je rezultat porasta proizvodnje u prerađivačkoj industriji (3,1%) te kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (4,3%, djelomičan utjecaj vremenskih prilika na proizvodnju električne energije). Kod rudarstva i vađenja već treći mjesec uzastopno bilježi se pad proizvodnje (u veljači -8,1%).

Na kretanja u prerađivačkoj industriji u veljači ove godine, najznačajniji (kada se gleda i udio u strukturi) pozitivan utjecaj imao je porast proizvodnje prehrambenih proizvoda (rast od 6,1%) i proizvodnje proizvoda od gume i plastike (rast od 16,9%). Od rujna 2014. godine do veljače ove godine samo je pet puta zabilježen godišnji pad industrijske proizvodnje. Na takva, većinom pozitivna ostvarenja, povoljno su utjecala kretanja domaće (osobna i državna potrošnja te investicije) i inozemne (robni izvoz) potražnje. U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, veća za 1,5% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

No, unatoč spomenutom trendu rasta proizvodnje, prošlogodišnja razina industrijske proizvodnje bila je prosječno 8,6% manja (u EU 0,6% veća) u odnosu na onu iz 2008. godine. Niska razina industrijske proizvodnje djelomično je rezultat negativnih kretanja još iz razdoblja 2009.-2013. godine, a dinamika rasta od 2014. godine ograničena je sporom dinamikom rasta domaće potražnje. Naime, iako raste i povoljno utječe na industrijsku proizvodnju, domaća potražnja na niskim je razinama, odnosno osobna potrošnja je u 2017. godini realno bila oko 7% manja, a bruto investicije u fiksni kapital oko 24% u odnosu na 2008. godinu. S druge strane, inozemna potražnja, tj. vrijednost izvoza roba u prošloj godini realno je bila 47,7% veća u odnosu na onu iz 2008. godine.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

one × 5 =