Ukupni depoziti u bankama dosegnuli gotovo 252 milijarde kuna

Ukupni depoziti u bankama dosegnuli gotovo 252 milijarde kuna

Krajem svibnja ukupni su depoziti u bankama u Hrvatskoj dosegnuli 251,8 milijardi kuna, što je za 10,9 milijardi kuna ili 4,5 posto više nego u istom mjesecu lani. Time je nastavljen rast depozita na godišnjoj razini, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB).

Mjesečnom rastu ukupnih depozita, osim rasta depozitnog novca, pridonijeli su kunski štedni i oročeni depoziti koji su krajem svibnja dosegnuli 35,7 milijardi kuna zabilježivši mjesečni rast od 0,3 posto te godišnji rast od 3,5 posto.
Rast ukupnih depozita na godišnjoj razini potpomognut je i rastom deviznih depozita koji su krajem svibnja iznosili 165,5 milijarde kuna. Premda su zabilježili mjesečni pad od 796 milijuna kuna ili 0,5 posto, devizni depoziti su na godišnjoj razini viši za 2,9 milijardi kuna ili 1,8 posto.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine oko 81 posto ukupnih depozita krajem svibnja su iznosili 163,7 milijardi kuna i, uz mjesečnu stagnaciju, na godišnjoj su razini zabilježili pad četvrti mjesec zaredom, i to za 1,6 milijardi kuna ili 1 posto.

Istodobno, štedni i oročeni depoziti poduzeća su, uz mjesečni pad od 824 milijuna kuna ili 2,7 posto, krajem svibnja iznosili 29,4 milijarde kuna.   U odnosu na svibanj lani ukupni depoziti poduzeća su viši za 6,6 milijardi kuna te su zabilježili godišnji rast po dvoznamenkastoj stopi od 29,2 posto.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

five × three =