Uoči Oreškovićeva dolaska: Berlin želi reforme u Hrvatskoj

Uoči Oreškovićeva dolaska: Berlin želi reforme u Hrvatskoj

Predsjednica parlamentarne njemačko-hrvatske skupine prijateljstva Astrid Freudenstein (Kršćansko-socijalna unija, CSU) izrazila je uoči prvog posjeta hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića Njemačkoj želju da će, usprkos dugotrajnom procesu formiranja hrvatske vlade, u Hrvatskoj uskoro doći do reformi što bi poboljšalo klimu za investicije.

“Klima za ulagače bi u Hrvatskoj mogla biti bolja, za što postoji veliko zanimanje u Njemačkoj”, rekla je Freudenstein u razgovoru za Hinu.

Predsjednica njemačko-hrvatske skupine prijateljstva u Bundestagu kaže da su pozorno, ali i napeto pratili formiranje nove vlade u Hrvatskoj. “Došlo je do određenog zastoja u odnosima, ali sada se nadamo stabilnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i tome da će hrvatski partneri biti pouzdani”, naglašava.

“Nadamo se i da je unatoč mnogim poteškoćama koje su pratile formiranje vlade moguće ostvarenje njezina reformskog programa”, dodaje Freudenstein.

Ustvrdila kako su odnosi Njemačke i Hrvatske uvijek bili na visokoj razini, ali i da su s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju još dobili na kvaliteti.

“Prošlog ljeta Njemačka je za hrvatske državljane ukinula i posljednja ograničenja na tržištu rada. Dakle, sada zaista možemo govoriti o odnosima dvaju europskih partnera na istoj razini”, rekla je političarka CSU-a. Što se tiče aktualne izbjegličke krize Freudenstein je, međutim, istaknula kako na europskoj razini treba postići viši stupanj usuglašavanja stavova.

“To se ne odnosi samo na hrvatsko-njemačke odnose nego bi se općenito na europskoj razini trebali bolje usuglasiti u svladavanju izbjegličke krize. A to će uspjeti jedino zajednički s Hrvatskom koja ima iste interese”, rekla je Freudenstein.

“Moramo pronaći načina kako da se zajednički uhvatimo u koštac s tim izazovom. U prvom planu i dalje ostaje borba protiv uzroka izbjeglištva, a nakon toga i smanjenje broja izbjeglica. Hrvatska je po tom pitanju za Njemačku bila i ostaje vrlo važan partner”, zaključila je.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković u utorak putuje u nastupni posjet Njemačkoj i sastaje s kancelarkom Angelom Merkel. (N1)

1 Komentar

  1. FRANO

    MA KAKVU TO REFORMU TRAŽI I TKO ???ONI KOJI SU NAS TEHNOLŠKI,KADA SMO SE PROGALSILI SLOBODNOM TRIŠNOM ZONOM,KOJU SU RATOM OSVOJILI I TO VJERSKIM ,KRVOLOČNIM RATAOM, ZA SVAČIJI GRABEŽ, SVOJOM NADMOĆNOM TEHNOLOGIJOM SU NAS POSLI U AFRIKU ,A SVOJU TEHNOLOŠKU PRDUKCIJU PLASIRALI NA NAŠE TRŽISTE UZ ,NARAVNO ,ZAJAM KOJI TARAŽI VISOKE KAMATE, ODNOSNO, PROFIT.
    JEDINA REFORMA ZA SVE EVROPSKE ZADUŽENE ZEMLJE JESTE OTKAZ SVIH DUGOVA ,AKO ŽELIMO NOVU ,UJEDINJENU EVROPU ALI NA DRUGAČIJIM DRUŠTVENIM ODNOSIMA.

    Odgovori

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 × two =