Usporavanje inflacije uz 41 mjesec kontinuiranoga rasta maloprodajnoga prometa

Usporavanje inflacije uz 41 mjesec kontinuiranoga rasta maloprodajnoga prometa

Godišnji je rast potrošačkih cijena u veljači iznosio 0,8%, nešto manje nego prethodnog mjeseca (1,1%). To je treći uzastopni mjesec u kojem inflacija usporava te je sada najniža od srpnja prošle godine. Razlog usporenja godišnje stope u veljači u odnosu na onu iz prethodnog mjeseca odraz je sporijeg rasta cijena energije (sa 2,1% na 1,4%) i sporijeg rasta cijena prerađenih prehrambenih proizvoda (s 2,7% na 1,6%). Istodobno su cijene neprerađenih prehrambenih proizvoda nastavile padati, no nešto sporije (s -2,3% na -1,3%), dok se dinamika cijena usluga (+1,0%) i industrijskih proizvoda bez prehrane i energije (0,0%) nije promijenila. Godišnji pad cijena hrane, odnosno poljoprivrednih sirovina, bilježi se u posljednja četiri mjeseca i na svjetskom tržištu: prema indeksu Agencije za hranu Ujedinjenih naroda (FAO) pad cijena je u veljači iznosio 2,7%.

41 mjesec kontinuiranoga rasta maloprodajnoga prometa

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, realan je promet u trgovini na malo u siječnju 2018. godine bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 6,1% veći u odnosu na isti mjesec 2017. godine.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Siječanjskim rastom nastavljen je trend povećanja prometa u trgovini na malo, koji kontinuirano traje od rujna 2014. godine, odnosno 41 mjesec za redom.“

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

two × 1 =