Više od 39 milijuna kuna udrugama za pomoć osobama s invaliditetom

Više od 39 milijuna kuna udrugama za pomoć osobama s invaliditetom

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je svečanost dodjele potpisanih ugovora udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom.  Ugovori su ukupne vrijednosti 39 milijuna i 785 tisuća kuna, a dodijeljeni su na temelju Poziva za prijavu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom za financijsku potporu iz Državnog proračuna i dijela prihoda od igara na sreću, objavljenog 30. listopada 2015.

Korisnici programa su osobe s tjelesnim oštećenjem kojima je nužno potrebna praktična pomoć u samozbrinjavanju, gluhoslijepe osobe s dodatnim poteškoćama, slijepe osobe s dodatnim poteškoćama te gluhe osobe s dodatnim poteškoćama kojima je nužno potrebna praktična pomoć u samozbrinjavanju. Ovim programima obuhvaćene su i usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i gluhoslijepe osobe te usluge videćeg pratitelja za slijepe osobe.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, koja je uručila ugovore predstavnicima udruga, istaknula je da su asistenti većinom žene, srednje životne dobi i teže zapošljive. “Zbog toga nam je ovaj projekt dvostruko značajan – omogućava spriječavanje potrebe za institucionalnim smještajem osobama s invaliditetom, a s druge strane omogućava zapošljavanje asistenata”, kazala je ministrica Murganić. Najavila je da će uskoro biti završen i natječaj povlačenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda, također namijenjen asistencijskim uslugama. Za tu svrhu namijenjeno je 90 milijuna kuna za dvogodišnje razdoblje.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sixteen − three =