Vlada će do novca za INA-u doći prodajom 25% dionica HEP-a; stižu reakcije

Vlada će do novca za INA-u doći prodajom 25% dionica HEP-a; stižu reakcije

Model otkupa Molova udjela u Ini temeljit će se na prodaji 25% dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude dionica, potvrdio je premijer Andrej Plenković. Sada su faze stručnog i pravnog, kako je kazao Plenković, perfektuiranja modela radi postizanja širokog konsenzusa u Hrvatskoj.

Planirani model financiranja kroz inicijalnu javnu ponudu dionica HEP-a udovoljava svim bitnim ciljevima koje smo postavili u strateškom definiranju otkupa cjelokupnog MOL-ova udjela u INA-i. Inicijalnom ponudom dionica HEP-a hrvatskim građanima, mirovinskim fondovima i drugim zainteresiranim investitorima osigurat će se sredstva za otkup dionica INA-e bez povećanja javnog duga, kazao je Plenković.

Nakon najave premijera Plenkovića o namjeri Vlade da se prodajom četvrtine HEP-a putem inicijalne javne ponude namakne novac za otkup Ininih dionica u vlasništvu MOL-a, uslijedile su reakcije. Sindikati i oporba su već izrazili svoje neslaganje s tim planom.

Predsjednik Udruge izvoznika i Uprave Končara Darinko Bago kazao je da je nastup premijera Plenkovića u vezi s tim bio vrlo precizan. “On je rekao da je donesena politička odluka i da je pokrenut proces kupovine dionica Ine. Iz onih saznanja koja imam u razgovoru s ljudima iz Vlade pokrenut je proces iz kojega će se utvrditi koja je stvarna pozicija Ine u energetskom smislu danas, srednjoročno i dugoročno, uvažavajući trendove razvoja energetike i na bazi toga procijenit će se koja bi ta vrijednost Ine mogla biti. Na temelju toga se trebaju definirati stavovi i pregovaračka pozicija”, kazao je Bago.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

11 − 5 =