Vlada donijela prijedlog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH

Vlada donijela prijedlog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH

Premijer Andrej Plenković predstavio je danas, na sjednici Vlade, Nacrt prijedloga zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Obrazlažući Prijedlog zakona, kazao je kako postoje situacije kada se velike kompanije nađu u određenim poteškoćama, a kada značaj i veličina tih kompanija ima sistemski karakter za funkcioniranje hrvatskoga gospodarstva i financijskoga sustava. Podsjetio je da su se u sličnim okolnostima znale naći i duge članice Europske unije, koje su također koristile posebne pravne režime za rješavanje tih problema. Pojasnio je da će se ovaj Zakon odnositi na društva koja ispunjavaju dva temeljna uvjeta. Prvi je da je ukupni broj zaposlenika preko 5 000, a drugi da mu obveze iznose više od 7,5 milijardi kuna. Kazao je da se ovim Zakonom uređuje postupak izvanredne uprave, pojasnivši da Vlada predlaže izvanrednoga povjerenika kojega odobrava i utvrđuje Trgovački sud u Zagrebu. Postupak izvanredne uprave pokreće se ili na zahtjev dužnika, dakle kompanije o kojoj je riječ, ili na zahtjev vjerovnika, a uz suglasnost dužnika. „Da budem sasvim jasan – ne radi se ni o kakvoj nacionalizaciji, izvlaštenju ili bilo kakvom državnom intervencionizmu koji bi bez privole ugrozio bilo čije vlasništvo. Ovaj Zakon poštuje hrvatski Ustav, poštuje nepovredivost prava vlasništva, kao i slobodu poduzetništva“, naglasio je Plenković.

Dodao je da ovaj Zakon postoji za posebne situacije te da do njegove primjene dolazi ukoliko kompanija koja bi se mogla naći u ovakvim okolnostima da privolu i zatraži pomoć i potporu hrvatske države. Izvanredni povjerenik, u toj situaciji, ima zadatak osigurati redovito poslovanje kompanije, omogućiti svježu likvidnost, krenuti u sustavan proces restrukturiranja i osigurati održivost i radna mjesta zaposlenika. Napomenuo je da je Vlada za ovaj Zakon provela konzultacije i s predstavnicima oporbe, kao i sa strankama koje čine dio parlamentarne većine. „Izrazito je važno sa svi pokažu da mogu biti na razini političke odgovornosti trenutka s kojim smo suočeni“, istaknuo je.

Naglasio je da se Vlada ponašala maksimalno razborito i odgovorno te kako nitko od članova Vlade nije rekao niti jednu rečenicu koja bi na bilo koji način mogla pogoršati situaciju o kojoj se govori proteklih dana.  „Ovaj je zakon pravi i jedini put kojim možemo krenuti u ono što je najbitnije, a to je pomoć kvalitetnom i normalnom funkcioniranju hrvatskoga gospodarstva, našeg financijskog krvotoka i ukupnoj stabilnosti. To je cilj ovoga zakona“, rekao je predsjednik Vlade izrazivši očekivanje da će se o njemu idućeg tjedna u Hrvatskome saboru voditi konstruktivna rasprava. Dodao je da je u procesu i konzultiranje s predstavnicima Europske komisije kako bi zakon bio u cijelosti u skladu, ne samo s našim Ustavom, nego i s pravnom stečevinom Europske unije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić,  također je govorila o Prijedlogu zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, istaknuvši da mu je cilj osigurati i osnažiti financijsku stabilnost gospodarstva i zemlje, ako se s teškoćama suoče tvrtke od sistemskog značaja za gospodarstvo. Dodala je se da se značaj određuje kriterijem veličine kompanije i njezine zaduženosti. Pojasnila je da je proces izvanredne uprave efikasniji od predstečajnih postupaka, naglasivši da će se upravom omogućiti normalno poslovanje kompanije te financijsko, poslovno i vlasničko restrukturiranje. Istaknula je da je krajnji cilj postići nagodbu među vjerovnicima o načinu namirenja tražbina i načinu restrukturiranja i boljeg poslovanja kompanije, rekavši da proces traje najviše 15 mjeseci. Pojasnila je da ako proces nagodbe ne uspije, zakon predlaže da kompanija ide u stečaj. „Ovaj zakon nije usmjeren na spašavanje pojedinih osoba, kompanija ili nefer tretiranje bilo kojeg sudionika, ili vjerovnika u bilo kojoj od sistemskih kompanija“, zaključila je.

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da je cilj projekta ojačati institucionalnu učinkovitost, poboljšati operativnu produktivnost i povećati kapacitet za otplatu duga društava u cestovnom sektoru kroz institucionalno jačanje i sektorske reforme i operativno restrukturiranje društava iz cestovnog sektora. Naveo je da će se projekt modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora financirati sredstvima IBRD zajma u iznosu od 22 milijuna eura. Premijer Plenković dodao je da je današnja Odluka na tragu nedavne Vladine odluke o poslovnom i financijskom restrukturiranju cestovnog sektora.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić predstavila je  Zaključak u vezi s pregovorima između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, kojim se zadužuju nadležna tijela državne uprave, da u suradnji s Uredom predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, izrađuju stajališta Republike Hrvatske za pregovore između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine u okviru članka 50. Ugovora o Europskoj uniji i stajališta Republike Hrvatske za pregovore koji će se voditi o novim odnosima Europske unije i Ujedinjene Kraljevine. Imajući u vidu da će povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, te novi odnos Ujedinjene Kraljevine i Europske unije imati učinke na sektorske politike, Zaključkom se zadužuju nadležna tijela državne uprave da aktivno sudjeluju u izradi i usuglašavanju stajališta Republike Hrvatske u područjima iz svoje nadležnosti.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

20 + 12 =