Vlada odlučila: cijena plina za kućanstva ostaje ista!

Vlada odlučila: cijena plina za kućanstva ostaje ista!

Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj je sjednici donijela Odluku o cijeni plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo.

Sukladno naputku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Ministarstvo zaštite okoliša i energetike obavilo je  razgovore sa svim dionicima koji sudjeluju u strukturi cijene plina, a temeljem danas donesene Odluke, cijena plina za kućanstva od travnja ostaje ista.

Obrazloženje odluke

Na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina (Narodne novine, broj 16/2017) određeno je da će Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Ministarstva, odlukom odrediti cijenu plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi za opskrbu kupaca iz kategorije kućanstvo i onih energetskih subjekata, pravnih i fizičkih osoba koji toplinskom energijom proizvedenom iz plina opskrbljuju kućanstvo u skladu sa zakonom kojim se uređuje toplinska energija.

Cijena plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi za kupce iz kategorije kućanstvo određuje se u iznosu od 0,1809 kn/kWh.

U tu cijenu plina uključeni su trošak naknade za korištenje transportnog sustava i trošak naknade za prekoračenje ugovorenog kapaciteta, sukladno odredbama Mrežnih pravila transportnog sustava, trošak naknade za korištenje sustava skladišta plina i korištenje ostalih usluga, sukladno odredbama Pravila korištenja sustava skladišta plina, trošak naknade za organiziranje tržišta plina i svi troškovi temeljem obračuna propisanih odredbama Pravila o organizaciji tržišta plina. Predmetna cijena ne uključuje naknadu za prekoračenje ili manje preuzete količine plina od ugovorene količine plina iz ugovora o prodaji plina opskrbljivaču u obvezi javne usluge, kao ni porez na dodanu vrijednost – stoji u obrazloženju Vlade. Cijena plina određuje se za razdoblje od 1. travnja 2017. godine pa do 31. ožujka 2018. godine.

 

Odluku Vlade možete preuzeti ovdje.

foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

1 × two =