Vlada odobrila državno jamstvo Petrokemiji za 200 mil. kuna kredita kod HBOR-a

Vlada odobrila državno jamstvo Petrokemiji za 200 mil. kuna kredita kod HBOR-a

Vlada je na današnjem (31. kolovoza) zasjedanju odobrila Petrokemiji  kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u vrijednosti od 200 milijuna kuna radi restrukturiranja i konsolidacije.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako ni jedna buduća Vlada ne smije dozvoliti da se Petrokemija dovede u ovakvu situaciju da je u zadnji tren treba spašavati. “Uz ovo zaduženje upravi Petrokemije dali smo uvjete koje moraju ispuniti i pratiti poslovanje. To financiranje predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, s obzirom na to da je 79,85 posto dionica društva u državnom vlasništvu te je riječ o društvu koje je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i znatan sudionik na regionalnom tržištu susjednih zemalja”, objasnio je ministar Marić.

Odobrenjem tog dugoročnog kredita izravno iz sredstava HBOR-a, prema Programu kreditiranja financijskog restrukturiranja Petrokemiji, uz 100-postotno državno jamstvo, bit će omogućeno refinanciranje dijela postojećih obveza kutinske kompanije, stvorit će se pretpostavke za bolju pregovaračku poziciju s dobavljačima prirodnoga plina, a time će se otvoriti prostor za nastavak započetih aktivnosti i daljnje mjere financijske i poslovne konsolidacije kompanije u ovoj godini, kao i pripremu proljetne sjetve 2017. godine na kvalitetnijoj razini od ovogodišnje. Također, dobivenim jamstvom Petrokemiji d.d. bit će konačno omogućeno financiranje s kamatnom stopom koja osigurava konkurentniju proizvodnju i prodaju te povrat kreditnih sredstava, navodi se u obrazloženju odluke.

Premijer Tihomir Orešković izrazio je uvjerenje da će, sukladno svim pozitivnim makroekonomskim pokazateljima, a posebno procjeni Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a od 2,8 posto, da će ova godina biti sjajna godina te je naveo da će deficit će biti ispod 3 posto BDP-a, da dug pada, izvoz raste i nezaposlenost pada. “Držimo kontrolu, pozitivan rezultat imaju i sredstva povučena iz EU fondova”, rekao je Orešković, dodavši kako se može očekivati da će do kraja godine rejting agencije podići kreditni rejting Hrvatske.  Prema nedavno objavljenim podacima Ministarstva financija, RH je dosad ove godine iz EU fondova povukla 662 milijuna eura, odnosno oko 5 milijardi kuna te je 3 milijarde kuna u plusu u odnosu na uplate u europski proračun.

Vlada je uredbom o izmjeni Zakona o HRT-u produžila mandat v.d. glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću do 1. listopada. Potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je kako je svjestan da HRT treba imati upravu, ali i da MOST ne može podržati produljenje mandata Siniši Kovačiću i njegovoj upravi. “Ubuduće ćemo inzistirati da vodstvo nacionalne televizije bude birano na način da može svoju funkciju profesionalnije obavljati”, istaknuo je Petrov. Odluka je donesena bez ruku MOST- ovih ministara – 6 članova Vlade je bilo protiv, 12 za.

Donesena je Odluka o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2016./2017. Pravo na sufinanciranje u visini 50% od cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za obvezne nastavne predmete za određeni razred ostvaruju učenici osnovnih i srednjih škola, članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eleven − 2 =