Vukovar dobio Poslovno-inovacijski centar vrijedan 21,3 milijun kuna

Vukovar dobio Poslovno-inovacijski centar vrijedan 21,3 milijun kuna

VUKOVAR – U Vukovaru je prigodno obilježen završetak projekta Poslovno-inovacijskog centra BIC –  koji je Grad Vukovar realizirao u cilju stvaranja poduzetničke potporne infrastrukture, a koja će poduzetnicima pružati cjelovit paket usluga; od poslovnog prostora, potpore inovacijama, potpore rastu poduzeća do različitih intelektualnih i administrativnih usluga.

pic_09U izgradnju i opremanje 8  tisuća četvornih metara proizvodnih hala, prvenstveno za proizvodne djelatnosti, uloženo je  21,3 milijuna kuna, najvećim dijelom iz Europskog fonda za regionalni razvoj (18 milijuna kuna), a ostatak iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izvijestio je da su natječaji za popunu proizvodnih pogona otvoreni te da će u BIC Vukovar moći ući isključivo proizvodne tvrtke s ekološki prihvatljivom djelatnošću.

 

Projekt Poslovno inovacijskog centra Vukovar uključuje proizvodni centar s 11 poslovnih prostora od 160 do 1.400 ‘kvadrata’ namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, centar inovativnog poduzetništva s 15 poslovnih prostora od 20 do 75 ‘kvadrata’ namijenjen je manjim inovativnim tvrtkama, a tu je i edukacijski centar s konferencijskom dvoranom i dvoranom za edukaciju. “U posljednje dvije godine, iako recesijske, promijenili smo vukovarsku gospodarsku priču, obrnuli trendove, pa imamo 319 novih proizvodnih radnih mjesta”, naglasio je gradonačelnik Penava te izrazio uvjerenje da je BIC Vukovar još jedan iskorak ka stvaranju Vukovara kao industrijskog središta.

pic_03Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić pohvalio je taj i niz drugih projekata koje je Vukovar do sada pripremio. “Do kraja godine očekuje se odluka o opremanju i modernizaciji vukovarske bolnice, što je projekt od 50 milijuna kuna, do kraja godine Vukovar će za daljnju obnovu i razvoj dobiti i 24 milijuna eura iz europskih fondova, a očekuje se i realizacija 20 milijuna kuna vrijednog projekta studentskog doma”, rekao je Tolušić dodavši da je riječ samo o dijelu vukovarskih projekata koji su pred realizacijom. “Kada bi drugi hrvatski gradovi slijedili vukovarski primjer svima bi bilo bolje”, ustvrdio je Tolušić.

Naglasio je da je u 2015. Hrvatska iz EU fondova povukla 4 milijarde kuna, a u ovoj godini 6  milijardi kuna, s tim da se do kraja godine očekuje ukupna brojka između 7  i 8  milijardi kuna.  “Povući ćemo iz EU fondova gotovo dvostruko više nego prošle godine, a dobar dio novca odnosi se na projekte lokalnih samouprava, dakle općina, gradova i županija te na njim naslonjenih uglavnom komunalnih tvrtki” izvijestio je ministar te podsjetio da se iz fondova EU financira i vukovarski projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje vrijedan preko 350 milijuna kuna.

Na završnoj konferenciji “Razvoj zaokruženog koncepta za potporu inovativnom i tehnološki orijentiranom poduzetništvu BIC Vukovar” sudjelovao je, među ostalim i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric, koji je istaknuo da je temeljem otvorenih natječaja do kraja godine za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije na raspolaganju između 800 i 900 milijuna kuna, uglavnom za projekte u zdravstvu, socijalnoj skrbi kao i zaštiti prirode i prirodne baštine.

Pomoćnik ministra poduzetništva Mikel Čivljak pozvao je vukovarsko-srijemske poduzetnike da apliciraju na otvorene natječaje za sredstva za turističku djelatnost, posebno hotele, difuzne hotele i tradicijske hotele koji za podizanje razine kvalitete mogu dobiti do 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

izvor:  Grad Vukovar

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

2 × 4 =