Započinje projekt Blue Boost vrijedan 1,5 milijuna eura

Započinje projekt Blue Boost vrijedan 1,5 milijuna eura

Od jeseni započinje provedba projekta Blue Boost, u vrijednosti 1,5 milijuna kuna financiranog sredstvima EU, čiji je cilj jačanje inovacijskih kapaciteta mikropoduzeća, malih i srednjih poduzeća iz tradicionalnih, ali i novonastajućih sektora u plavom rastu poput ribarstva, brodogradnje, marikulture i biotehnologije. Projekt je još prošle godine Europskoj uniji, kao partnerska institucija prijavila Županijska komora Zadar.

„Tvrtke za preradu ribe u Zadarskoj županiji zauzimaju vodeću poziciju u ribarstvu Hrvatske. Ribarska flota Zadarske županije sastoji se od oko 600 plovila. U ukupnom ulovu ribe i ostalih morskih organizama u Hrvatskoj udio Zadarske županije iznosi 47 posto, dok udio u ukupnom uzgoju ribe iznosi 60 posto. U djelatnosti ribarstva i uzgoja riba u Hrvatskoj Zadarska županija ima oko 400 registriranih malih i srednjih tvrtki te vodeću poziciju u uzgoju bijelih riba i tuna u Hrvatskoj. Sve su to razlozi za daljnji razvoj i inovativni smjer ovog dijela gospodarstva zbog kojih se ŽK Zadar odlučila na razradu i prijavu projekta Blue Boost na natječaj programa EU Interreg Adrion 2014. – 2020.“, rekao je direktor ŽK Zadar Denis Ikić.

Jačanje kapaciteta tvrtki povezanih s plavim rastom, putem brojnih aktivnosti projekta Blue Boost, među kojima su uspostavljanje transnacionalne inovacijske mreže između znanstvenih, gospodarskih, poslovnih i organizacija nadležnih za plavu ekonomiju organizacije treninga, seminara i dr., postići će se i dodjelama vaučera ukupne vrijednosti 50.000 eura za najmanje 5 odabranih tvrtki u svakoj partnerskoj zemlji, koje će se birati javno dostupnim natječajem. Odabrane tvrtke će uz pomoć stručnjaka, koji će se također odabrati transnacionalnim natječajem putem projekta, razviti inovativne aktivnosti i projekt u svom poslovanju pridonoseći pritom ciljevima Strategije EU za održivi rast u morskom i pomorskom sektoru – Plavi rast. Članice HGK će sudjelovanjem u projektu moći stjecati, poboljšati, proširiti i razmijeniti svoje kompetencije i iskustva te povećati vrijednost vlastitih proizvoda i usluga.

Projekt će trajati 22 mjeseca, a provodit će se u suradnji s pet partnerskih organizacija iz Italije, Grčke i Albanije. Projekt će se provoditi na području Zadarske županije, regije Marche, Friuli Venezia Giulia i Apulia u Italiji, regiji Središnja Makedonija u Grčkoj te na obalnim područjima Durresa, Vlore, Sarande i Shёngjina u Albaniji.

HGK

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

four × two =