Završna konferencija Projekta „S osmjehom u školu“ u Brodsko posavskoj županiji

Završna konferencija Projekta „S osmjehom u školu“ u Brodsko posavskoj županiji

Zahvaljujući uspješnoj provedbi projekta „S osmjehom u školu u akademskoj godini 2015./2016. bilo je zaposleno  50 pomoćnika u nastavi za 56 učenika s teškoćama u razvoju u 21 školi s područja Brodsko-posavske županije – istaknuto je na završnoj konferenciji tog projekta, vrijednog gotovo 2,1 milijun kuna, s 90 posto financiranog iz Europskog socijalnog fonda / operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Nositelj projekta bila je Brodsko-posavska županija, a partneri CTR-d.o.o -Razvojna agencija, te osnovne škole iz Adžamovaca, Bebrine, Cernika, Davora, Donjih Andrijevaca, Dragalića, Garčina, Gundinaca, Nove Gradiške, Nove Kapele, Okučana, Oriovca, Rešetara, Sibinja, Sikirevaca, Starog Petrovog Sela, Slavonskog Šamca, Velike Kopanice, Vrbove, Vrpolja, kao i Industrijsko obrtnička škola iz Slavonskog Broda.

Angažiranje pomoćnika u nastavi ide i dalje i u novoj pedagoškoj godini. Naime, prema riječima resorne županijske pročelnice Anice Vukašinović, nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora o nastavku projekta za narednu godinu, osigurana su sredstva za angažiranje novih 45 pomoćnika u nastavi, koji će skrbiti o 46 učenika s teškoćama u razvoju u 18 osnovnih i dvije srednje škole na području Brodsko posavske županije.

„Ukupna  vrijednost projekta je nešto manja nego prošle godine, milijun i 798 tisuća kuna, a provedba završava u kolovozu 2017. godine. Uskoro ćemo raspisati javni natječaj, a sredstva će biti utrošena na selekciju osoba za pomoćnike u nastavi i njihov rad s učenicima s teškoćama u razvoju u školama i izvan učioničkim oblicima nastave, promidžbu i vidljivost, te na upravljanje projektnom administracijom. Pri tom će se posebna pažnja voditi o nezaposlenima i dugotrajno nezaposlenim osobama, mladim ljudima kao i drugim socijalno osjetljivim skupinama. Jako smo sretni i zadovoljni što idemo i dalje u kontinuitetu unaprjeđenja neposredne podrške učenicima s teškoćama u razvoju u našoj županiji“, istaknula je pročelnica Vukašinović. Podsjetila je kako ovaj projekt doprinosi svim školama u kvaliteti odgojno obrazovnog rada, jer za osnovni cilj ima omogućiti učenicima s teškoćama u razvoju da se lakše integriraju u redovne razrede odjele, da se osamostale i socijaliziraju, te da ostvare što bolje obrazovne rezultate.

Mirela Brechelmacher, u ime partnera na projektu CTR Razvojne agencije istaknula je zadovoljstvo rezultatima na terenu i pozitivna iskustva u suradnji sa školama u provedbi ovog projekta, kazavši kako je priprema i provedba samog projekta bila zahtjeva u administrativnom dijelu prikupljanja potrebite dokumentacije za ukupno 53 osobe  na projektu i 50 pomoćnika u nastavi.

Župan Danijel Marušić istaknuo je pak kako se tijekom realizacije ovog projekta Brodsko-posavska županija susretala s brojnim preprekama, no zahvaljujući naporima stručnog tima u sastavu i Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu, problemi su uspješno riješeni, a projekt priveden kraju. Zahvalio je i poželio sreću svim ravnateljima škola koji su partnerski sudjelovali na projektu, kao i svim ostalim sudionicima. Zamjenica župana Dunja Magaš podsjetila je da je ovo samo jedan u nizu projekata koje Županija provodi s ciljem unapređenja školstva ali i poboljšanja položaja svih socijalno osjetljivih skupina. Podsjetila je i u Ministarstvu socijalne politike i mladih ovih dana potpisan i Ugovor vrijedan 486 tisuća  kuna, čime je osigurana i školska prehrana za siromašnu djecu u školama na području Brodsko posavske županije.

Ivica Vlašić

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sixteen − six =