Zbog korupcije svijet izgubi 100 milijuna dolara dnevno

Zbog korupcije svijet izgubi 100 milijuna dolara dnevno

„Korupcija je globalni i sveprisutni problem, prodire u sve segmente društva, izravno ugrožava ljudska prava, pogubno utječe na moral i vrijednosti društva, razvoj poduzetništva i uopće na prosperitet države, stoga je nužno odlučno joj se i sustavno suprotstavljati“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić na konferenciji Jačanje integriteta hrvatskih poduzeća u suzbijanju korupcije – Izazovi korporativne usklađenosti održanoj 8. prosinca u HGK povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji Međunarodne trgovačke komore Hrvatska (ICC Hrvatska) i HGK te u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

„Cilj je konferencije podizanje svijesti svih slojeva javnog i korporativnog sektora o nužnosti suzbijanja korupcije, jačanja kulture integriteta te transparentnosti i etike u poslovanju kao temelja korporativne odgovornosti i dobrog upravljanja“, istaknula je glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić.

„Korupcija je nepoželjna pojava koja je prepreka razvoju društva, sprječava domaće i strane investicije, ograničava trgovinu, napredak i konkurentnost gospodarstva i društva u cjelini“,  istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa RH Juro Martinović, dodajući da javni i privatni sektor kroz jačanje dijaloga trebaju surađivati i pridonijeti borbi i suzbijanju korupcije u zajedničkom interesu.

„Korupcija je globalni svjetski problem, a učinci korupcije šire se i multipliciraju i obuhvaćaju pet posto svjetskog BDP-a“, kazala je zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić. U borbi protiv korupcije istaknula je Europski ured za borbu protiv prijevara OLAF, koji je do 2016. proveo 1600 istraga, osigurao povrat 3,6 milijardi eura te pripremio 2000 preporuka mjera nadležnim tijelima država članica EU.

Prvi tajnik veleposlanstva Kraljevine Norveške u RH Christian Grotnes Halvorsen istaknuo je da je korupcija kompleksan problem posebno štetan poslovnom sektoru zbog kojega se u svijetu godišnje gubi 3,3 trilijuna USD, odnosno 100 milijuna USD svakoga dana. „Skandinavske su zemlje vodeće u transparentnosti i trebaju nam poslužiti kao model u suzbijanju korupcije“, napomenula je Skupnjak Kapić.

Rezultate jednog od globalnih istraživanja koje naglašavaju relevantnost i važnost teme suzbijanja korupcije i podmićivanja, EMEIA ankete o prijevari i korupciji, predstavila je  menadžerica u Odjelu za istrage prijevara Ernst &Younga Zorica Palac. Anketa je  provedena krajem 2016. i početkom 2017. u 41 europskoj zemlji na 4100 subjekata, a prikazala je percepciju ispitanika u kompanijama, sektorima te industrijama o pitanjima podmićivanja i korupcije. Ispitanici su u tvrtkama iskazali zadovoljstvo snažnijim stavovima regulatora oko suzbijanja korupcije, što pozitivno utječe na kompanije.

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

10 − 2 =