ZDRAVLJE IZ CIKLE: Pripremite pohanu ciklu s kremom od blitve ili smootie od cikle s limunom

ZDRAVLJE IZ CIKLE: Pripremite pohanu ciklu s kremom od blitve ili smootie od cikle s limunom

Sezona je cikle,  korisnog i iznimno ljekovitog povrća koje se, doduše, može konzumirati tijekom cijele godine. U cikli se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo (…) čak i kobalt koji doprinosi stvaranju vitamina B12, a iznimno je zdrava za reguliranje krvnog tlaka i korisna u liječenju slabokrvnosti.

U vruće ljetne dane lagana je za probavu, bilo kao salata ili zdravi doručak, a nisu nepoznati ni osvježavajući i zdravi napitci od cikle. Kušali smo nešto slično, fino i nesvakidašnje iz kuhinje restorana Zrinski slavonskobrodskog Hotela Art i po preporuci chefa Tihomira Krijana te donosimo recept  koji ćete, vjerujemo, uvrstiti u svoju gastro kartu:

Pohana cikla s kremom od blitve (za 4 osobe)01

Sastojci:

500 grama svježe cikle
2 jaja
150 grama glatkog brašna
1 decilitar mlijeka
150 grama svježe blitve
sol, papar

Priprema:

Ciklu prethodno skuhati (15 minuta), ohladiti, zatim oguliti te narezati na kolute debljine 0,5 centimetra. Zamiješati smjesu za pohanje, od brašna, jaja i malo mlijeka. Ugrijati tavicu s uljem, a kolute cikle umočiti u brašno, te u smjesu za pohanje i lagano peći oko 8 minuta.

Krema od blitve: blitvu očistiti, isjeći te skuhati, a kad je kuhana iscijediti iz nje vodu, dodati malo mlijeka, začiniti i pasirati sa štapnim mikserom, te poslužiti na tanjuru ispod pohane cikle. Dekorirati po želji.

Smootie od cikle i limuna (za 4 čaše)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sastojci:

200 grama svježe cikle
1 limun
1 decilitar soka od borovnice
10 grama šećera kristal

Priprema:

Ciklu oguliti i oprati, limun oguliti, sve nasjeckati na manje komadiće,  staviti  u mikser dodati šećer,  uliti sok te miksati 2 minute.
Uliti u čaše i dekorirati limunom ili čipsom od cikle.

DOBAR TEK!

 

Ostavi svoj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

two × five =