Brođanka Ksenija Karabegović Meksikancima predstavila nove trendove trajnog make up-a

Brođanka Ksenija Karabegović Meksikancima predstavila nove trendove trajnog make up-a

Sa svog drugog, desetodnevnog poslovnog putovanja u daleki Meksiko, i posljednjeg u nizu ovogodišnjih svjetskih edukacija o microblaidingu, poznata slavonskobrodska ‘permanent make up’ umjetnica Ksenija Karabegović vratila se s još snažnijim dojmovima i obogaćena novim poslovnim kontaktima i prijateljstvima. U ogromnom Mexico Cityu Ksenija je vodila sedmodnevne edukacije tamošnjim polaznicima, ljudima koji su već dugo u svijetu make up-a i kozmetike općenito. Dobar dio njih već su Ksenijini ‘stari’ studenti kojima je ovoga ljeta u Meksiku već otkrila svoje kreativne microblaiding metode i tada ondje ostavila snažan dojam, toliko da su ju ovog prosinca pozvali na ‘reprizu’.

„Stalno sam u kontaktu s tim prekrasnim ljudima u Meksiku. To su moji vjerni učenici ne samo iz Meksika, nego i iz Kolumbije, Kostarike, SAD-a (…) koji su došli na  ‘upgrade master class’. Učila sam ih neke nove metode koje sam i sama u međuvremenu otkrila. Povjerenje koje su mi iskazali očituje se i u tome što veliki broj njih ‘starijih’ dolazi ponovno slušati ‘basic class’. Punih sedam dana bilo je samo radno, po deset dati dnevno, a malo preostalog slobodnog vremena iskoristila sam za kraći turistički razgled grada koji je ogroman, pa smo samo posjetili najvažnije znamenitosti“, rekla nam je Ksenija, nakon povratka u Slavonski Brod, nekoliko dana prije Božića.

POVJERENJE MEKSIKANACA U DOBROG UČITELJA

mex-2Ono što ju je posebno dojmilo je činjenica da Meksikanci, i općenito poslovni ljudi u zemljama Latinske Amerike jako puno ulažu u cjeloživotnu edukaciju, usavršavanje i napredovanje u poslu, ukorak s novim suvremenim trendovima, tehnologijom i tehnikama rada, posebno u svijetu mode i ljepote. To, kaže, Ksenija, nije ni približno slučaj u Hrvatskoj u kojoj počesto imamo primjere nekad uspješnih poslovnih ljudi koje je jednostavno pregazilo vrijeme, samo zato što nisu vodili računa o izazovima stalnih promjena i svjetskih trendova.  „Ponovno su me zvali da dođem tako da sam dogovorila o treći put u Meksiko u rujnu 2017. godine. Odlično sam se uklopila, usavršila i razumijevanje španjolskoG jezika. Svjesna sam da sam sada već u Meksiku stekla određenu popularnost, povjerenje u dobrog učitelja koji će ponovno doći učiti ih nešto novo“, kaže Ksenija pred kojom su već u prva tri mjeseca nove godine putovanja i edukacije koje će voditi u Italiji, Poljskoj, Švedskoj, Engleskoj,  u travnju po prvi put odlazi u daleki Peru, a na ljeto ponovno na Filipine.

INTERVJU ZA UGLEDNI ‘PIGMENT’ MAGAZIN

skakavciNo, Kseniju zovu i u mnoge druge zemlje, ponajviše u SAD. Zbog manjka vremena i prezgusnutih rasporeda mnoge je pozive morala odgoditi,  Rusiju i Dubai čak i odbiti, jer jednostavno – ne stiže sve isplanirati u godini dana. Nedavno je imala priliku dati intervju i za najugledniji svjetski časopis specijaliziran za permanentni make up. Riječ je o ruskom „Pigment“ magazinu koji se za globalno tržište u velikoj nakladi tiska na ruskom, engleskom i portugalskom jeziku, nevjerojatno je popularan i skup (primjerak stoji 50 eura), a kupuju ga ljudi koji se bave time ili koji ne mogu doći na master class edukacije.

GASTRO IZAZOV – PRŽENI SKAKAVCI S ČILIJEM

O Meksiku i životu u toj zemlji mnogi već znaju, no Kseniji će ovo putovanje, kaže, posebno ostati u sjećanju po novim gastro iskustvima. „Po prvi puta u životu jela sam skakavce! Pržene, s čilijem. To je Meksikancima nacionalni specijalitet. Iznenađujuće odličnog su okusa, hrskavi, kao da zagrizete kikiriki i čips istodobno, ali daleko boljeg okusa od našeg nezdravog čipsa.  Prva pomisao kad sam pojela skakavca mi je bila: ‘baš si luda’. Planirala sam, ali nisam još stigla kušati kavijar od ličinki odnosno jajašca velikih mravi za što kažu da je ekstra  ukusno“, priča nam Ksenija.

IZOBILJE VOĆA, POVRĆA, ZAČINA…

mex-1Kaže kako je sam Meksiko City ogroman, grad s jednim od najgorih prometa u svijetu, prenapučen s gotovo 30 milijuna stanovnika, ali im je organiziranost izvrsna: „Nasmijani, vedri, veseli ljudi, a kako i ne bi bili kad imaju izvrsnu klimu s vječitim suncem, idealnom temperaturom od 25 do 28 stupnjeva. Hrana im je upola jeftinija nego kod nas, voće i povrće je bujno, a prirodno.  Oduševljava to izobilje voća, povrća i začina. Zanimljivo, Meksikanci za razliku od Hrvata uopće ne uživaju u pušenju i ispijanju kava, pušačima je na raspolaganju kupnja cigareta na komad. I sve drugo poput žvakaćih guma, bombona i slično prodaje se na komad, a ne na kutije ili vrećice kao kod nas. Kavu piju trčeći ili vozeći automobil, pa su često umrljani od kave. Nikako ne mogu shvatiti ljude koji piju kavu tijekom vožnje, u autu“. Ovoga puta joj se, kaže, klimatski i zbog vremenske razlike bilo najteže prilagoditi, pri povratku s tamošnjih +28, na minus 5 u sivu Hrvatsku, pa cijela tri dana nije mogla ‘doći do sebe’.

PREPORUKA SVIMA –  PROŠIRITE HORIZONTE

Ipak, prezadovoljna je i zahvalna, jer, koliko god je teško odvojiti se od obitelji i od doma, pogotovo u predblagdansko vrijeme, doživjeti nova iskustva i nove kulture uvijek je  dobitak u spoju ugodnog s korisnim. „Moram istaknuti, suprug Alen mi je velika podrška, radi mi kompletan PR, organizaciju puta, avionske karte…i omogućio meni da budem samo umjetnik. Ne bih željka ispasti umišljena, ali preporučujem svima ako imate priliku, odletite ‘preko bare’, proširite vidike svijeta i doživite ono što u našoj balkanskoj zatvorenosti često mislimo da i ne postoji. Toliko je različitih kultura i nacija, običaja i načina življenja, da svatko to na svijetu treba doživjeti“, poručuje na kraju Ksenija Karabegović.

Ivica Vlašić