Fišijada u Oprisavcima, održana u Kući dida Tunje, kalendarski je prva u godini i jedna od rijetkih zimskih fišijada uopće na području Slavonije. Po odazivu natjecateljskih ekipa i sjajnoj organizaciji, nema sumnje da će postati tradicionalna. Vlasnik ‘Kuće dida Tunje’, Jerko Janković izuzetno je zadovoljan odazivom ekipa.
U izjavi je naglasio – Svi rade fišijade u ljetu, baš zato sam odlučio prošle godine raditi jednu u zimi, da otvorimo sezonu i da ljudi koji vole fiš ne moraju čekati ljeto. Ovo je druga po redu, a nastavit ćemo tradiciju i dogodine. Mislim da je ove godine organizacija još bolja i vjerujem da su pravi majstori osvojili nagrade.–
Na fišijadi je kuhala i ekipa Brodsko-posavske županije. Dožupan Davor Vlaović je govoreći o važnosti organiziranja ovakvih druženja naglasio – Mi u županiji apsolutno podržavamo ovakve manifestacije. To je prilika da se naši ribiči i ljubitelji prirode predstave i na određeni način gostima koji dođu na ovakva događanja prezentiraju našu županiju, običaje i tradiciju, autohtona jela i na taj način pridonesemo stvaranju nekog novog dohotka za gospodarstva koja žive na ovim područjima. Organizacija je odlična i sve pohvale domaćinu.-
Na fišijadu su stigle ekipe iz čitave županije, među njima i brodski bikeri. Predsjednik MK Brod Ivica Lovrić nam je rekao – Ja bih se zahvalio domaćinu, Jerku Jankoviću zbog izvrsne suradnje s MK Brod, jer on nama jako pomaže u organizaciji Pečenkijade s velikom količinom drva koja su nam potrebna svake godine. Zato smo se mi odazvali na njegov poziv i došli na ovu Fišijadu, koja je izvrsno organizirana i ima sve naše pohvale.-
Uz izvrstan fiš pila su se iločka vina, koja Kuća dida Tunje redovno nudi u svojoj ponudi, a predsjednik uprave i većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević je oduševljen zimskom fišijadom u Oprisavcima – Ja sam se jako iznenadio, prvi put sam na fišijadi u Oprisavcima, iako sam ovdje čest gost. Ne zna se koji je fiš bio bolji. Jako paše uz iločka vina, posebno našu graševinu iz 2015. godine. Jerka treba pohvaliti, radi fantastične stvari za ovaj kraj, ima jako puno smisla i znanja i sve najbolje mogu reći.-
Pobijedila je ekipa iz Velike Kopanice, čiji nam je majstor fiša Ivica Pandurević rekao – Mogu slobodno reći da u Kopanici kuhamo najbolji fiš u Slavoniji i Baranji, i to je to. Inače, ambijent je pun pogodak, nisam se nadao da će u ovo vrijeme biti ovoliko ekipa. Svaka čast domaćinu na organizaciji.-
Drugo i treće mjesto osvojile su ekipe iz Jaruga. Damir Vlajnić bio je drugi – Ja se takmičim već dosta dugo, često sam uz ekipu iz Kopanice i uz njih sam puno naučio, eto sad i druga nagrada. Sve pohvale na organizaciji.-
Treći je bio Stipo Klarić, također iz Jaruga koji kaže da je pristup u pripremi fiša nešto drugačiji po zimi – Ljeti se razvodni, po zimi se se sav stisne. Ugodnije je sad kuhati. Zastupao sam Slavonija bus. Inače moram reći da sam kuhao samo sa šest glava od šarana i soma, nisam imao druge ribe. U Brodu sam pobijedio tri puta, pobjeđivao sam i u Mađarskoj.-
Dodijeljene su i četiri posebne nagrade za one koji su prvi put kuhali na fišijadi u ‘Kući dida Tunje’. Te su nagrade pripale ekipama iz Vinkovaca, Đakova, udruzi žena Smiljak i ekipi Radio Slavonije.
Fišijadu u Oprisavcima podupire i Turistička zajednica Brodsko posavske, pa ne sumnjamo da će ona i u slijedećim godinama privući još više posjetitelja. Domaćini su za brojne goste pripremili dovoljne količine fiša, pole šarana i izvrsna iločka vina.
Izvor/Radio Slavonija
FOTO/Mario Jurković