“Ovaj udžbenik predstavlja abecedu tehnologije proizvodnje vina i uvjeren sam da će, uz naše studente, znanstvenike i stručnjake, biti nezaobilazno štivo i vinarima kojima je proizvodnja vina izvor egzistencije i koji su svjesni da ovu tehnološki iznimno složenu proizvodnju nije moguće razvijati bez implementacije znanja, inovacija i najnovijih tehnoloških dostignuća“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na promociji prvoga sveučilišnog udžbenika na hrvatskom jeziku Vinarstvo, autorice Stanislave Herjavec.
Naglasio je da Hrvatska ima veliko bogatstvo vinskih sorti, samo autohtonih više od 120, te da je to dio našega identiteta. „Zato nam je u HGK želja da pod jedinstvenim zaštićenim brandom Vina Croatia – vina mosaica, koji je otisnut i na poleđini ove knjige, cijelu Hrvatsku brendiramo kao zemlju vina. Da naša Istra, Dalmacija, Slavonija i Središnja Hrvatska postanu perjanice enološke i gastronomske ponude, kako je slučaj s Bordeauxom u Francuskoj ili Toscanom u Italiji, te da turisti koji dolaze kod nas tragajući za autentičnim doživljajem upravo konzumacijom vrhunskih vina i gastronomije upoznaju svu ljepotu načina života i mentaliteta te našu bogatu tradiciju i kulturu“, poručio je Kovačević.