Prije nego što navalimo na uskrsnu šunku, kulen, kuhana jaja i već poslovično ‘teška’ blagdanska jela, na Veliki petak nam je blagovati posnu, laganiju hranu, u čemu je riba svakako primat. Stoga vam donosimo recept po preporuci mladog kuhara Tonija Magdića, za koji smo sigurni da će vam se svidjeti i olakšati odluku o tome što ćete u svojoj kuhinji pripremiti ovih dana…
Potrebni sastojci:
Pastrva – 8 filea
400 g rajčice pelati
400 g krumpira
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
2 žlice otopljenog maslaca
lovorov list, bosiljak, sol, papar, ulje
Priprema:
Filete pastrve posoliti i popapriti, te umotati. Potom ih slagati u nauljenu posudu za pečenje i staviti peći u pećnicu na 200°C, oko 15 – 20 minuta.
Za salsa umak: u tavi na ulju popržiti sitno sjeckani luk. Dodati sitno sjeckani češnjak i lovor, kratko promiješati, dodati rajčicu pelati, bosiljak, šećer, sol i papar. Kuhati dok umak ne reducira.
Pire: krumpir oprati, očistiti i skuhati. Kada je kuhan, ocijediti ga i propasirati. Dodati maslac, sol, papar i zajedno sve pomiješati. Na pleh staviti pekarski papir za pečenje i napraviti hrpice od pirea pomoću ukrasne ili obične vrećice. Staviti u pećnicu na 210°C oko 10 minuta.
Pastrvu staviti na umak od rajčice te uz to poslužiti pire. Dekorirati po želji.