BUKOVLJE – Glasovita graševina s kutjevačkih vinorodnih trsova još je jednom potvrdila da joj stvarno nema premca: na 14. Vinkoviti u Bukovlju šampionsko vino upravo je mlada graševina berbe 2016. koju je proizveo dr. Branko Mihalj, vinar iz Kutjeva, inače predsjednik Udruge kutjevačkih vinara. I nije mu to prvi put da je na vrhu. Najveće priznanje, kaže, imao je 2010. godine na zagrebačkoj Vinoviti, međunarodnom ocjenjivanju vina na kojemu su sudjelovali vinari iz 15 europskih zemalja. „Tada je moja graševina berbe 2008. nadmašila vina poznatih europskih proizvođača. Danas, mogu reći da imam više publike ovdje u Bukovlju, nego onda u Zagrebu. To znači da naši domaći ljudi sve više prepoznaju kutjevačku graševinu kao zaista vrhunsko vino svjetskog predznaka, ali i sama ljubav prema vinu i kultura pijenja vina poprima u Slavoniji sve veće razmjere, što me osobito raduje“, kaže nam dr. Mihalj, koji ima 5 hektara vinograda u dijelu svijeta u kojem se uzgaja najbolja graševina.
S druge strane Slavonije, iz đakovačkog vinogorja, na velika vrata kucaju sorte izvrsnih Cabernet Sauvignona i Merlota. Upravo je to vino koje je proizveo Marko Milaković iz Mandićevca proglašeno na Vinkoviti šampionskim u kategoriji crnih vina. „Osim već poslovično prepoznatljive graševine, odlučio sam u svojoj proizvodnji pokušati i s nekim drugim sortama, uz pomoć iskusnijih vinara. I mogu reći da sam evo uspio s Cabernet Sauvignon /Merlotom koje je u Bukovlju ocijenjeno najvišim ocjenama. I prošle godine to moje isto vino osvojilo je srebro. To govori u prilog tendencije postojanosti i poboljšanja kvalitete i to mi je stvarno poticaj da nadograđujem proizvodnju“, kaže Marko Milaković, koji u svojim vinogradima ima još i chardoneya, pinota i traminca –sveukupno 12 do 13 tisuća litara godišnje proizvodnje. „Što se tiče tržišta, uglavnom prodajemo na kućnom pragu i nešto malo na veliko u rinfuzi. Mi mali vinari i dalje se borimo za nekakvu poziciju na tržištu, pa u ovakvim manifestacijama poput ove u Bukovlju vidimo priliku da nas prepoznaju i da naša zaista vrhunska vina ponudimo na širem tržištu na kojemu su pretežno veliki, brendirani. Olakšalo bi nam to i prodaju s kućnog praga ili pak u nekim kućama i ugostiteljskim objektima“, naglašava Milaković. Dodaje da su vinogradi na đakovačkom području na odličnim lokacijama, pa prošlogodišnji mraz ondje nije nanio štete kao u nekim drugim krajevima Hrvatske tako da je zadovoljan i kvalitetom i prinosom vina berbe 2016.
Među brojnim vinarima u Slavoniji, ističe se i jedna od rijetki vinarki, riječ je o Zorici Tandara iz Kutjeva, koja se proizvodnjom vina, primarno graševine, intenzivno bavi od 2003. godine. O somelierstvu je, kaže, učila od vrhunskih enologa i iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. Zoricina graševina osvojila je u Bukovlju zlato, s 85 bodova, samo bod manje od šamiponske. „To je buteljirana graševina, no ovdje u Bukovlju sam donijela i polusuhi rajnskim rizling, koji je također najbolje ocijenjen od svih rizlinga. Inače, u svom podrumu imam i rajnski rizling s 40 postotka šećera, znači normalnu klasičnu berbu sam prekinula da dobijem taj ostatak šećera, ima dovoljno i alkohola, nešto slično izbornoj ili kasnoj berbi, ali butelja neće biti 500 kuna nego 50 kuna. Ledene berbe nemam, nemam ni tržišta za nju, to je teško proizvesti da stoji, a veliki su troškovi“, kaže Zorica koja ima desetke tisuća trsova na pet položaja u okolici Kutjeva. Lanjski mraz joj, dodaje nije naštetio, ali jest ranosrpanjski led koji je s deset tisuća trsova u Gradištu skinuo 70 posto uroda graševine, merlota i cabernet saouvignona. „Mislim da će se ta loza oporaviti tek u 2018. Samo da opet ne bude leda. Inače, imamo problema s čvorcima, srnama, mrazom i ledom, tako da se borimo“, kaže gospođa Tandara.
„Mi smo udruga malih vinara, no trudimo se podići ovu našu manifestaciju na višu raznu, preko granice naše općine, puno je uzoraka, ove godine čak 110, vinara iz cijele Slavonije, ove godine od Iloka do Novske, od Đakova do Kutjeva, od Ferićanaca do Nove Gradiške. Mi smo jedina udruga u Hrvatskoj koja ocjenjuje samo mlada vina“, istaknuo je Željko Domorad, predsjednik Udruge vinara i vinograda Igrač iz Bukovlja koja okuplja oko šezdeset vinara, čija su vina iz godine u godinu sve bolja.
Organizacija ne bi bila moguća bez značajne potpore općine Bukovlje, čiji načelnik, Davor Petrik ističe da kvaliteta vina u Udruzi raste iz godine u godinu upravo zahvaljujući i organizaciji ovakvih natjecanja. „Ovo je već 14. općinska smotra vina, ali posebno je važno da je to već treća međužupanijska smotra. U općini Bukovlje nemamo nekih velikih proizvođača, to su sve manji OPG-ovi ili privatni uzgoji vina gdje tek treba krenuti u sadnju novih nasada i uzgoj vinove loze. Ali kvaliteta vina se unazad zadnjih pet, šest godina dosta poboljšala. Dokaz je tome da su vina i s našeg bukovačko vranovačkog vinogorja osvajala i zlato i srebra“, kazao je načelnik Davor Petrik.
Ivica Vlašić