SVETI PETAR U ŠUMI – Prvoga vikenda u ožujku u istarskom Svetom Petru u Šumi održan je tradicionalni međunarodni sajam “S klobasicom u Europu”. Sajam je privukao veliki broj izlagača ali i ljubitelja suhomesnatih delicija koji su mogli kušati jedinstvene specijalitete proizvedene u Slavoniji, Vojvodini, Mađarskoj, Sloveniji i Italiji, iz kojih su se dijelova došli proizvođači pokazati i ponuditi ono što imaju u gastro ponudi, prenosi Radio Nova Gradiška.
Uz dominirajuće mesne delicije na sajmu se mogao vidjeti i veći broj proizvođača meda, vina, rakija, sira, slatkih delicija… Partner ovogodišnjeg sajma bila je Požeško-slavonska županija iz koje su se predstavili proizvođači suhomesnatih delicija, meda, vina i rakija. Osim izložbenog, promotivnog i gurmanskog karaktera, sajam “S klobasicom u Europu” ima i natjecateljski dio, a to je izbor najboljih kobasica u četiri kategorije. Za ovogodišnje ocjenjivanje bio je prijavljen čak 81 uzorak kobasica, gotovo dvostruko više nego lani, rekla je Blanka Sinčić Pulić, predsjednica udruge Gustus, koja je ocjenjivala kobasice. Stoga je dodijeljeno više brončanih srebrnih i zlatnih priznanja, a najbolje kobasice okićene su titulom šampiona.
Tako je šampionom istarske kobasice proglašena ona proizvedena u OPG-u Daria Šimonovića iz Vižinade. Šampinsku kulenovu seku proizveo je OPG Zvonka Arića iz Starog Petrovog Sela u Brodsko posavskoj županiji. Šampionsku slavonsku kobasicu Mesnica As iz Županje, a šampionskom posebnom kobasicom proglašena je kobasica Premesa iz Kringe.