Turistički klaster Slavonska košarica imala je po prvi puta priliku predstaviti se na 10. jubilarnom opatijskom Festivalu čokolade koji, u sklopu programa Zima u Opatiji prvog prosinačkog vikenda organizirala Turistička zajednica grada Opatije.
Na zajedničkom izložbeno-prodajnom štandu klastera u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, svoje proizvode (s čokoladom kao dodatkom) predstavile su se obrti Ilirija promet (s rahat-lokumom) i Eko Kos (s namazima od žira) te OPG-i Sokić (s tjesteninom), Oreč (med) i Bošnjak (pekmezi).
Svi naši izlagači, članovi Slavonske košarice bili su oduševljeni nastupom u Opatiji, poželjeli su ostati još nekoliko dana, prodali su gotovo sve što su prezentirali, ostvareni su novi kontakti i pozvani smo kao klaster na Festival čokolade i naredne godine“, kazala nam je menadžerica klastera Slavonska košarica Kristina Šokić.
U Kristalnoj dvorani hotela Kvarner 18 izlagača iz Slovenije i Hrvatske predstavili su se sa svojim čokoladnim proizvodima, likerima, pralinama, namazima, ali i mnogobrojnim čokoladnim kreacijama među kojima je najzapaženija bila čokoladna vjenčanica Doris Vlah. Opatijska kreatorica čokoladne vjenčanice pred prvim je posjetiteljima spretno izrađivala dio po dio slatke vjenčanice, za koju kaže da je kompletno jestiva. I ove godine Festival čokolade u sklopu manifestacije Zima u Opatiji pratili su brojni atraktivni čoko programi u brojnim opatijskim hotelima i restoranima, ali i umjetničkim galerijama, izložbenim paviljonima, te muzejskim i školskim prostorima: radionice, predavanja, degustacije, koncerti, izložbe čokoladnih delicija.U dvorani najstarijeg hotela na Jadranu nudile su se i pomalo neobične kombinacije čokoladnih pralina: crna čokolada bila pomiješana s tartufom, čilijem, šampanjcem, a Udruženi slastičari i ove su godine ispekli veliku carsku tortu, a poseban dio manifestacije bio je Opatijski paradoks, jedinstveno događanje u kojemu se uz stručno vođenje sljubljuju okusi raznih vrsta čokolade i kvalitetnih vina iz regije.
Ivica Vlašić