Postupak zaštite naziva „Zagorski bagremov med“ započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake izvornosti za naziv „Zagorski bagremov med“. Zemljopisno područje proizvodnje „Zagorskog bagremovog meda” obuhvaća područje Hrvatskog zagorja čiji reljefni i klimatski čimbenici te floristički resursi određuju specifičnost ovog meda. Elementi specifičnosti „Zagorskog bagremovog meda” temelje se i na dugoj tradiciji pčelarstva, a jedna od značajnih povijesnih poveznica s proizvodnjom meda i voska na području Hrvatskog zagorja svakako je proizvodnja licitara i svijeća.
Postupak zaštite naziva „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji” započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda „Tradicija Zagorja“ Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla za naziv „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji”. Zemljopisno područje proizvodnje „Zagorskih štrukli”/„Zagorskih štruklji” obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, uz njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i tradicionalnu recepturu, karakteristične za ovo zemljopisno područje i očuvane do danas.
izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH