Naše domaće, sada i ubuduće

Naše domaće, sada i ubuduće

U Vodicama je održana četvrta u nizu manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“ koja informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj: za opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu – čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade.

Radionice su odrľali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

„U Šibensko- kninskoj ľupaniji do sada je kroz mjere Programa ruralnog razvoja ukupno ugovoreno 100 milijuna kuna. Na zadnjem natječaju za male poljoprivrednike doąao je rekordan broj prijava iz ove ľupanije ąto pokazuje da raste interes za proizvodnju hrane, ąto uz turizam znači i bolju budućnost ovih krajeva”– izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Nakon radionica, na radnom ručku s ministrom poljoprivrede – predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te braąno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaątićeni oznakom izvornosti EU.

Edukacijom građana proizvodi OPG-ova su traľeniji, povećala se i njihova on-line prodaja, hotelijeri uključuju domaće proizvode u svoju ponudu, raste interes za ruralni turizam, građani pažljivije čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju, poljoprivrednici iskazuju veći interes za HPA označavanje svojih proizvoda.

Postavljamo temelje za zaokret trendova poljoprivredne proizvodnje. Danas je izglasan Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima o kojem već dugo govorimo i koji će po prvi puta urediti status obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su temelj očuvanja naąih ruralnih prostora i naąe poljoprivredne proizvodnje. Odrľavamo radionice za jedinice lokalne samouprave koje će dodjeljivati drľavnu zemlju poljoprivrednicima po Zakonu o poljoprivrednom zemljiątu koji je tjedan dana na snazi.“– zaključio je ministar Tomislav Toluąić u Vodicama.