Referendum nije uspio: Mađari protiv migrantskih kvota EU-a

Referendum nije uspio: Mađari protiv migrantskih kvota EU-a

BUDIMPEŠTA, Mađarska – Gotovo svi Mađari koji su u nedjelju, 2. listopada izašli na referendum odbili su migrantske kvote EU-a, ali izlaznost je bila znatno manja od potrebnih 50 posto kako bi se rezultati smatrali valjanima. Na referendum je izašlo oko 40 posto od 8,26 milijuna Mađara s pravom glasa, a prema prvim rezultatima, njih 98,3 posto izjasnilo se protiv kvota. To znači da je 3,249.000 Mađara odbilo migrantske kvote EU-a, dok je 2004. na referendumu o pristupanju Mađarske Europskoj uniji “za” glasovalo njih 3,056.000.

Trinaest godina nakon što je velika većina Mađara glasovala na referendumu da se zemlja priključi EU-u, danas su se Mađari ponovno očitovali o europskom pitanju.  Postignuli smo izniman uspjeh jer smo nadmašili rezultat referenduma o priključenju,  rekao je mađarski premijer Viktor Orban.  Najavio je  izmjene Ustava kako bi ozakonio rezultate referenduma, premda on nije valjan jer je odziv glasača bio ispod minimalnog praga od 50 posto, te rekao kako će čelnici EU-a morati uzeti u obzir rezultate glasovanja.

Konačni rezultati referenduma bit će poznati tijekom tjedna.  Podsjetimo, Mađari su na referendumu odgovarali na pitanje žele li dopustiti da EU odlučuje o naseljavanju nemađarskih građana u tu zemlju bez odobrenja mađarskog parlamenta.

izvor: HRT