Novi recepti po izboru chefa Tihomira Krijana: vegetarijanski menú od zaboravljenih i zdravih namirnica

Novi recepti po izboru chefa Tihomira Krijana: vegetarijanski menú od zaboravljenih i zdravih namirnica

Sve je više vegetarijanaca i vegana u našem okruženju, ali i onih koji to nisu,  pa ipak preferiraju zdraviju prehranu u nastojanjima da održe tjelesnu težinu primjereniju proljetnim mjesecima. Kako bi udovoljili takovim zahtjevima u kuhinji slavonskobrodskog hotela Art osmislili su novi vegetarijanski menú, kojega čine fina i ukusna jela od zaboravljenih i zdravih namirnica – prosa, heljde, ječma, leće, sezonskog voća i povrća.

Mi smo uvijek u Hotelu Art imali određene manje jelovnike prilagođene zahtjevima gostiju koji su vegetarijanci ili vegani, a koje smo ipak morali proširiti, obzirom da imamo sve više takvih gostiju. Stoga vam predstavljam vegetarijansku kartu u kojoj u hotelskim restoranima Zrinski i Vidikovac možete kušati razne domaće juhe od povrća, topla i hladna predjela, glavna jela i deserte – poručuje chef kuhinje hotela Art, Tihomir Krijan, inače u posljednje vrijeme poznato lice i s TV ekrana, kao jedan od kuharskih majstora u gastro showu Kruške i Jabuke. 

Provjerili smo i kušali tu paletu zdravih i vegetarijanskih jela te uklonili svaku predrasudu o tome kako se bez mesa čovjek ne može nasititi. Stoga vam preporučujemo:

  • Juhe 
    • domaću juhu od rajčice
    • domaće krem juhe od povrća (šampinjoni, blitva, špinat, leča…) – spravljane na domaći način, kuhanjem i pasiranjem povrća
  • Toplo predjelo:
    • domaće rezance i ostale vrste tjestenine (raviole punjene povrćem, zapečene tikvice punjene povrćem…)
  • Glavno jelo:
    • šareni ražnjići od povrća s kremom od blitve;
    • zapečene košarice od parmezana punjene dinstanim sezonskim povrćem (paprika, rajčica, tikvica, gljive, mahune…);
    • rižoto od prosa i povrća
    • pljeskavice (steakove) od heljde i kuhanim povrćem na maslacu
  • Desert
    • Tortica od heljde i svježih malina (bez glutena, bez šećera, s Natren zaslađivačem)
    • Vegetarijanski voćni kup sa sladoledom ili bez

Sva jela pripremamo a la carte, znači serviranje u roku od 20 minuta. Cijene menija kreću se od 50 do 85 kuna. Primjerice juhu, glavno jelo i desert možete naručiti za 70 kuna, s toplim predjelom je 80 kuna, pojašnjava Tiho Krijan.

Za Gastro rubriku Poslovnog portala pripremio je dva recepta, za glavno jelo i za desert:

Glavno jelo:
Korpice od parmezana punjene sezonskim povrćem

  • Sastojci:
    • 150 g parmezana
    • 100 g tikvicakorpica
    • 50 g šampinjona
    • 50 g svježe paprike
    • 50 g patlidžana
    • 100 g svježe rajčice
    • 50 g crvenog luka
    • 30 g maslina
    • 10 g svježeg vlasca
    • 10 g svježe kadulje
  • Priprema:

Parmezan istresti na zagrijanu tavu te ga rasporediti po cijeloj površini tave. Zapeči ga s jedne strane 2-3 minute te francuskom žlicom okrenuti lagano da se ne raspukne i zapeči s druge strane također 2-3 minute. Dok je još gibak prebaciti parmezan preko zdjelice ili šalice da se dobije oblik košarice. Povrće isjeći na podjednake kockice, osim luka kojega treba isjeckati sitnije, te dodavati redom po tvrdoći: luk, papriku, šampinjone, tikvice, patlidžan, rajčicu, te masline za dekoraciju.
Kad sve omekša, dodati sjeckani vlasac i kadulju, začiniti, izmiješati te istresti u krpicu od parmezana. Dekorirati po želji i servirati uz umak, preporučuje se umak od jogurta i mente ili domaći ajvar.

Desert:
Tortica od heljde i malinatortica

  • Sastojci:
    • 150 g heljde
    • 500 g svježih ili smrznutih malina
    • 2 dl vode
    • zaslađivač Natren po želji
  • Priprema

Heljdu skuhati dok potpuno ne nabubri, procijediti, ohladiti ali ne ispirati. Maline kuhati u 2 dl kipuće vode (prije toga odvojiti nekoliko svježih malina za dekoraciju), zasladiti i kuhano ispasirati. Pustiti da se napola ohladi te dodati nabubrenu želatinu od heljde. Smjesu od malina izmiješati s ohlađenom heljdom, izliti u kalupe, dekorirati čitavim malinama i listićima mente. Postiti da se stegne i servirati po želji.

  • ravioli
  • razinici
  • tortica4
  • tortica3